След ствръхестествените криминалета за детектива Бънк Ромеро, Емил Минчев и изд. „Вижън Букс” отправят ново предизвикателство към родните фенове на жанровата литература. „Квартални съновидения” е сборник с пет остросюжетни приключения, в които освен кървави обрати откриваме и немалко хумор, обилна доза местен колорит и сладка носталгия по типичното (и понякога страшничко) детство на махленските хлапета през 90-те години. Пригответе се за своеобразен роден отговор на „Stranger Things”!

ОТ АВТОРА НА ПОРЕДИЦАТА ЗА ДЕТЕКТИВА БЪНК РОМЕРОПЕТ УВЛЕКАТЕЛНИ ИСТОРИИ ЗА ВЕЩИЦИ, ВАМПИРИ, КАНИБАЛИ, КИКИМОРИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ СТРАХОВИТИ ТВАРИ. Три деца от краен софийски квартал си играят на детективи, но играта загрубява, когато попадат по следите на зловещо създание с вкус към бездомните песове. Поредица необясними самоубийства хвърля града в паника – възможно ли е всички жертви да са били членове на сатанински култ? Ексцентричен професор преобръща законите на физиката с главата надолу… или по-скоро от вътре навън. Поредната жертва на сериен изнасилвач се превръща в неговия най-голям кошмар. Студент от Софийския университет се влюбва в странно момиче с червени очи и ненаситен апетит. Пет софийски истории с неочакван край, поръсени с щедра доза хумор и издържани в най-добрите традиции на жанровата литература.

Ако Джон Карпентър беше българин, щеше моментално да филмира „Квартални съновидения” като една играеща си с тропите антология, която не се взима прекалено на сериозно, тип „Чували за трупове”. Пет различни като тон и атмосфера истории, обединени от кварталните мотиви, които създават прекрасна рамка за сборника и убеждават читателя, че извън светлите кръгова на мъждукащите улични лампи нощно време се случва какво ли не…

„Детективска агенция „Трите нинджи” е любимата ми от петте истории, просто защото не мога да устоя на подобна рецепта – хлапетата срещу злото! Видеотечната ера пълнеше главите ни с фантазии и с приятелите ми сме се щурали из изоставени строежи и рушащи се безлюдни къщи, въоръжени с фенерчета и джобни ножчета, така че… „Трите нинджи” ми е особено на сърце!

С такова начало сборникът ме грабна истински и ме накара да чета стръвно нататък. И въпреки, че за мен наистина нито една от следващите истории не надскочи първата (но аз съм пристрастен!), останалата част от „Квартални съновидения” не ми разочарова. Ужасът на студентските години добива нови измерения, митологични твари бродят из софийските квартали, а читателят поглежда боязливо през рамо преди да отгърне страницата. Умело написани и нестандартни, съновиденията на Емил Минчев са като билет към Зоната на здрача.

Ето го и моя саундтрак към „Квартални съновидения”! Приятно четене 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=nVLUXBKFRGs&ab_channel=JeanMichelJarreVEVO

Още за книгата: https://visionbooks-bg.com/book/kvartalni-sunovidenia/

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101426670/kvartalni-sanovidenia-s-emil-minchev

Ревю на Теди Рафаилова: https://www.tedyrafailova.com/post/kvartalni-sunovidenia

Емил Минчев е роден на 26. Х. 1984 г. в София. Завършил е Първа английска гимназия и СУ „Св. Климент Охридски“. Превел е над 50 книги от английски език, сред които творби на Брам Стокър, Оскар Уайлд, Гийермо дел Торо, Ф. Скот Фицджералд, Джон Голзуърди, Ръдиард Киплинг и др. Автор е на пет романа, две колекции с разкази, новела за граф Дракула, публикувана в британски сборник, статии по проблеми на изкуството и един киносценарий. „Квартални съновидения“ е вторият му сборник след A Coffinful of Nightmares, а през 2019 г. излезе „Стръв“, третият му роман от поредицата за детектива Бънк Ромеро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s