Не всички „Детски шедьоври от велики писатели” на изд. „Лист” излизат с характерните формат и оформление, познати от едноименната награждавана книжна поредица. Наскоро в това ни убеди „Дървото на желанията” от Уилям Фокнър, с илюстрации от Калина Мухова. Сега пък до нея се нарежда една друга книга, която е едновременно философска и по детски наивна, авангардна, но и интуитивно разбираема. Сивота и пъстрота, цинична реалност и човеколюбива надежда за бъдещето се сблъскват в тези „Три приказки” на италианския писател Умберто Еко, който се превърна в жив класик преди да ни напусне през 2016 година. Луксозното издание за читатели от всички възрасти е илюстрирано от любимия художник на Еко – Еудженио Карми.

Умберто Еко е написал три истории за деца – все за космоса, две от тях излизат през 1966 г., последната издава през 1992 г. Като всеки голям писател, той се вълнува от важните теми на съвремието – войните, липсата на толерантност, замърсяването, унищожаването на природата. Това са и темите, които той иска да сподели с малките. Приказките са илюстрирани от любимия му художник Еудженио Карми. В „Бомбата и генералът“, „Тримата космонавти“ и „Гномите от Гну“ науката, прогресът и мечтите на човечеството за близки срещи из далечните галактики се сблъскват с вечните му слабости и спешната нужда да се опомни, за да оцелее. На един атом му писва от глупавите сметки на хората и им проваля войната. Трима космонавти свалят бластерите и протягат дружелюбни ръце към марсианеца насреща си. Един имперски пратеник от Земята неуспешно се опитва да подари отровен букет от „достижения“ на цивилизацията на новооткрита планета.

Тези „Три приказки” са наистина точно такива – приказки. При все, че тропите звучат съвременно, скелетът на историята е класически. В сюжетите на приказките са залегналимотиви, коренящи се дълбоко в страховете и проблемите на човечеството, характерни за Атомната ера, Студената война и Състезанието за космоса. Уви, всички тревоги от средата на миналия век продължават да ни преследват и днес, висят над цялото човечество с тягостна актуалност, тъй че макар и приказките да са несъмнено продукт на своето време, темите и героите, подбрани от Умберто Еко не звучат никак ретро, а дори напротив.

Текстовете се четат бързо и доставят наслада, като наистина са подходящи и за 4-5 годишни деца, и за техните прабаби и прадядовци. Не се чудете, че ги препоръчвам за напълно противоположни възрасти (и всички между тях). „Бомбата и генералът“, „Тримата космонавти“ и „Гномите от Гну“ са абстрактни и конкретни, простички и дълбоки, и точно за това са подходящи за млади и стари.

Изисква се мъдрост, придобита от горчив опит, хем голяма сила на духа и вяра в изначалното добро, за да можеш да пишеш за грешките, слабостите и греховете на човешката раса, но и да им подариш възможността за един щастлив край, както се полага на детска приказка. И докато при „Бомбата и генералът” и „Тримата космонавти” Еко наистина си позволява да ни представи една позитивна мечта за утрешния ден, то в „Гномите от Гну” авторът дава на мало и голямо ясно да разбере, че за постигането на тази мечта сме отговорни само и единствено самите ние. Всеки един от нас.

Сами по себе си илюстрациите на Еудженио Карми вероятно биха събудили объркване и почуда у средностатистическия читател, но свързани заедно с текстовете любопитните изображения едновременно придобиват смисъл и подчертават силата на текста. Еко е тясно свързан със семиотиката, тъй че и своеобразната система от знаци и символи, които Карми изгражда с цветове, форми, боя и изрезки представлява уникален универсален език, развит специално за самата книга.

Прекрасният превод от италиански език е дело на Нева Мичева.

Още за книгата: https://listbooks.bg/book/tri-prikazki/

Представяне на „Площад Славейков”: https://www.ploshtadslaveikov.com/umberto-eko-i-negovite-prikazki-za-prav-pat-v-balgariya/

Разговор за книгата с Нева Мичева в „Литературен вестник”: https://litvestnik.wordpress.com/2020/12/10/%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s