„Старогръцки легенди и митове“ на Н. А. Кун е книга, която не се нуждае от представяне и която си заслужава да бъде част от всяка домашна библиотека. Често адаптиран за деца или пък разделян в отделни томове, сега монументалния труд на руския специалист по антична култура излиза отново, с логото на изд. „Колибри” и добре познатия превод на Никола Мънков, този път под  редакцията на Иван Б. Генов. Очакват ви над 500 страници епични истории за богове и герои, достигнали до нас от античността, придружени от множество бележки и черно-бял илюстративен материал.

Тази книга е първият пълен сборник на вълшебно поетичните и увлекателни гръцки митове и легенди и е преведена на всички основни езици по света. Вече цял век с нея са израсли поколения, а нейните вечни теми и прекрасни герои са вдъхновили безброй творци на изкуството през гръко-римската древност, в епохата на Ренесанса и в наши дни. Във всеки голям музей по света ние се срещаме с гениалните творби на скулптори и художници, основани на прелестните гръцки разкази.

Новото издание на класическите „Старогръцки легенди и митове“ на Н. А. Кун, неотменима част от образованието на всеки европеец, е осъвременено и съобразено с научно приетите форми на имената на гръцките богове и герои. То е предназначено за широката читателска публика – от учениците, които тепърва възприемат света на красотата, до всеки възрастен, който иска да има до себе си един енциклопедичен наръчник за вълшебния свят на гръцката митология, от създаването на Земята и приказното рождение на олимпийските богове, до подвизите на полубоговете-герои, от Троянската война до потресаващата трагедия на цар Едип.

Развлекателно четиво, прозорец към античността, енциклопедия, справочник, източник на вдъхновение… Това са само част от ролите, които „Старогръцки легенди и митове“ на Н. А. Кун може да изиграе. Пълните текстове тук са далеч по-подробни и детайлни от всякакви окастрени ученически издания, целящи да дадат по-скоро основа и обща представа на подрастващите, отколкото да представят всеки детайл и сюжетна линия на древните епоси. Огромното влияние на тези митове и легенди върху западната култура е очевидно и неоспоримо и сякаш с всеки нов прочит човек открива все повече и повече паралели между старогръцкия фолклор и съвременните сюжети, вълнуващи широката публика днес.

Изглежда, че с времето вкусът ми не се е променил особено, защото отново с най-голямо увлечение четох втората част, и по-специално – цикъла за Аргонавтите и приключенията на Одисей. Сблъсъка на обикновения човек с природата, свръхестествените врагове и божествената намеса е винаги драматична и вълнуваща, а морските пътешествия разпалват мечти и откривателски дух. „Старогръцки легенди и митове“ е като неизчерпаем кладенец от тропи и конфликти, истински учебник по класическа драматургия.

В случай, че до сега не сте имали удоволствието да се докоснете до това или някое от предните издания на книгата, ето и подробен списък на съдържанието:

Ако може да има някаква критика към изданието, то тя би била отправена единствено и само към самото книжно тяло. Кориците са меки, а хартията е сравнително лека и тънка, но все пак имайте предвид, че луксозно издание с твърди корици вероятно би било двойно по-скъпо. Предложението от каталога на „Колибри” не прави компромиси със съдържанието, като същевременно остава по-достъпно за читатели с по-ограничен бюджет.

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/1975/nikolaj-a-kun-starogrycki-legendi-i-mitove

Николай Албертович Кун (1877-1940) е един от най-големите руски специалисти по антична култура, професор в Московския университет. Корените му по бащина линия са немски и англо-шотландски, а майка му е от стария и така известен дворянски род Игнатиеви.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s