Много хора познават Кари Фишър като актрисата, изиграла ролята на Лея Органа – принцеса, бунтовник, генерал, легенда. Не всеки знае обаче, че освен пред камерата и на сцената, Кари Фишър и пишеше. Още през 90-те с голяма изненада забелязах името й сред сценаристите на сериала „Хрониките на младия Индиана Джоунс”. Доста по-късно разбрах, че има и няколко романа и автобиографични книги. Автобиографична е и последната й творба, която излезе съвсем скоро преди смъртта й на 26 декември 2016 година, когато Кари Фишър ни напусна завинаги едва 60-годишна. „Принцесата с дневник” (изд. „Артлайн Студиос”) е едновременно нейното завръщане към корените, към ранните дни на актьорската й кариера, и… нейното последно сбогом с всички нас.

Кари Фишър открива дневниците, които е писала по време на снимките на първия филм „Междузвездни войни“. Не може да повярва, че са запазени със своите по младежки наивни и уязвими жални любовни стихотворения, неограничени от мисли и фантазия размишления, които тя едва познава. Днес славата ѝ на писателка, актриса и икона в попкултурата е неоспорима, но през 1976 г. Кари Фишър е просто тийнейджърка, влюбена до полуда в колега актьор.

Тези откъси от писаната на ръка „Принцесата с дневник“ представляват интимни и разголващи спомени за случващото се по време на снимките на един от най-известните филми на всички времена и за онова, което се разиграва зад кулисите. Фишър размишлява над радостите и проявите на лудост на известните, както и над нелепото в живота на холивудска знаменитост от видно семейство, чието възвишено положение е надминато от звездната ѝ роля. Незабравимо смешна и забавна, „Принцесата с дневник“ е наситена с жизненост, искреност и интроспекции в съчетание с проницателност за звездна известност, каквато малцина са постигали.

Странно е за фен на „Междузвездни войни” да каже, че не харесва Кари Фишър, но истината е, че години наред изобщо не си падах по публичните й изяви. Интервюта, документални филми, гостуващи участия в различни събития… Виждах една личност, която често се отнасяше някак безцеремонно, с насмешка, дори леко цинично към кариерата си, към героинята и филмовата поредица, на които дължи известността си. (Пълен контраст с Марк Хамил, който винаги е изглеждал толкова ентусиазиран и благодарен да е част от Star Wars!) Защо се държи така? Защо излиза на сцената с коктейл в ръка, придружавана от кучетата си? Защо си сваля обувките и си качва краката на креслото? … Естествено, не очаквах актрисата да се придържа към образа на емблематичната си героиня и в реалния живот, но между тях сякаш зееше пропаст. Докато не ми станаха ясни някои неща…

Приживе Кари Фишър се е борила не само с въображаеми врагове като Империята и Първия ред. Борила се е с демони като биполярно афективно разстройство, алкохол, наркотици, депресия… И за разлика от доста други хора не е замятала проблемите си под килима, нито пък се е преструвала, че не съществуват. Научила се е да живее с тези проблеми, да говори за тях открито, осмелила се е да свали грима и да разголи душата си, пишейки и споделяйки лични подробности, които далеч няма да откриете във всяка втора автобиографична книга. И тогава започнах да виждам паралелите между Кари и Лея, да откривам допирните точки в силните характери, в травмите и битките им…

„Принцесата с дневник” е книга, която  ще помогне на всички да видят тези допирни точки още по-ясно, да влязат под кожата на актрисата и да видят някои от най-паметните моменти в създаването на „Междузвездни войни” през нейните очи. И гарантирано ще минете през целия емоционален диапазон, който е способна да предизвика една подобна книга. Хуморът и тъгата вървят ръка за ръка, взаимоотношенията между влюбената Кари и Харисън Форд са хем комични, хем умилителни, хем болезнени… И когато десетилетия по-късно актрисата открива тийнейджърския си дневник, решава, че е най-добре тя самата да го сподели докато е време, вместо да бъде открит и публикуван някой ден след смъртта й.

Ако сте фенове на „Междузвездни войни” няма как думите на Кари да не ви жегнат, замислят, трогнат, натъжат… Може би дори ще ви се прииска част от случващото се зад кулисите да си беше останало именно там. Ще усетите дистанцията между герои и актьори доста осезаемо. Но ще сте благодарни за честността. Ако пък не сте фенове… това не е решаващ фактор, защото тук става дума за човешка съдба и житейска драма, за младежки увлечения и зрели анализи, поднесени с проницателност и чувство за хумор.

„Принцесата с дневник” си е останала на хартия такава, каквато си беше и приживе и каквато ще си я помним завинаги – нахакана, забавна, цапната в устата, дръзка и смела, готова да прекрачва граници, но не и да прави компромиси.

Кари Фишър (1956-2016) – писателка и актриса, прочула се с ролята си на принцеса Лея във франчайза „Междузвездни войни“. Участвала е в безброй други филми, включително „Шампоан“ и „Когато Хари срещна Сали“; авторка е на четири бестселъра: „Предай се на розовото“, „Заблудите на баба“, „Най-прекрасното ужасно“, „Поздрави от Холивуд“, както и на мемоарите „Шокахолик“ и „Пиене с добри намерения“.

Още за книгата: https://artline-store.net/product/815/printsesata-s-dnevnik.html

Откъс: https://otkasi.com/2020/12/09/princesata-s-dnevnik-kari-fisher/1780/

Интервю с издателя Христо Коцев.: https://hippogriff.eu/%D1%81-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s