Спомняте ли си, когато преди години благодарение на изд. „Пан” най-накрая излезе пълното издание на „Пипи Дългото чорапче”, за първи път с цветните илюстрации на Ингрид Ванг Нюман? Това издание пожъна такъв успех, че скоро го последваха и приключенията на Роня, Карлсон и Емил от Льонеберя. Но освен с произведения на любимата ни Астрид Линдгрен, от изд. „Пан” обогатиха луксозната колекция и с други световни детски класики – романите за Алиса, Том Сойер, Мери Попинз… Най-новото попълнение към тази поредица пристигна при нас още топло-топло, направо от печатницата. Това е сборно издание на два романа от сладкодумния Елин Пелин, с чийто емблематичен герой са расли поколения български деца. Досетихте се, нали? Неостаряващите приключения на едно хлапе идват под една корица като „Ян Бибиян. Ян Бибиян на Луната”, пременени с пъстри нови илюстрации от художничката Биляна Караманолева.

„Драги читателю – пише Елин Пелин, – от тази книга ще научиш как Ян Бибиян се сдружи с малкото дяволче Фют, как то замени главата му с глинена, как след това попадна във вълшебното царство на великия магьосник Мирилайлай и как след чудни и смели приключения се спаси. Неговите страдания и борбата му да се освободи от злото облагородиха душата му, калиха волята му, направиха го смел и предприемчив. Така той се качи на Луната и можа да постигне мечтата, която от векове е движила непримирими учени с буйна фантазия.”   

Преди време имахме удоволствието да представим юбилейното издание на „Ян Бибиян” с обаятелно артистичните илюстрации на Дияна Нанева. Виж, на „Ян Бибиян на Луната” до момента не сме се спирали. Защо ли втората част често (и според нас – напълно незаслужено) остава в сянката на своя предшественик?

„Много ми се искаше да съчетая усещането за епохата, в която е писана книгата, и съвременната визия, с която са израснали читателите. За мен това беше водещо в начина на работа. Голямо предизвикателство беше, че двете книги са доста различни и като тематика, и като възраст на героите, и като събития. Любопитно ми беше да видя илюстрации към книгата, но освен малко черно-бели към едно по-старо издание не успях да намеря нищо друго. За да пресъздам частта с летящите магарета, гледах кадри от филма „Аватар“. Искаше ми се, от една страна, картините да са интересни и близки до децата, които приемат съвременните технологии като нещо, което винаги е съществувало. От друга страна, ми се искаше изображенията да носят част от историята и духа на 30-те години на миналия век”, разказва Биляна Караманолева пред „Дневник” (линк към цялата статия в края на ревюто).

Е, на нас лично илюстрациите ни напомнят повече не на 30-те, а на 90-те години на миналия век. Дигиталното оцветяване, четките-ефекти и ярките градиенти са като ехо от епохата, в която компютърната обработка на изображенията тепърва навлизаше н широка употреба. Илюстрации от този стил ни връщат в едно по-невинно (и наивно) време и ни напомнят за някои от нашите учебници от начален курс, цветни комикси от 90-те, или пък изданията със следващите приключения на Моливко и Сръчко от В. Постников и А. Лазаровски. (Ех, носталгия 😉 )

Едно трябва да се признае на това ново издание – илюстрациите със сигурност не повтарят нито една от предишните рисувани версии на героите на Елин Пелин. Оставайки вярна на текста, художничката не се е повлияла ни най-малко от вече установени стилизации на персонажите. Изданието на „Пан” има своя собствена ретро визия, която се различава коренно и от първите илюстрации на Минчо Никифоров, и от карикатурните палавници на Росен Манчев от комиксите в списание „Дъга”, и от работата на Борислав Стоев по двата романа, и от скорошните корици на Матея Аркова, и от… е, схванахте картинката. Списъкът е дълъг и вероятно десетки различни художници са представяли на читателите своите интерпретации на палавото селско момче и дяволития му спътник, тъй че наистина не е лесно да представиш на читателите нещо по-различно. Биляна Караманолева го е постигнала.

А коя е вашата любима рисувана версия на Ян Бибиян? 😉

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/knigi/yan-bibiyan-yan-bibiyan-na-lunata-2070.html

Откъс: https://www.pan-bg.eu/files/mf/03b9dc9a6d360571a9dabc33381f9f79_Pages%20from%20BOOK_Yan_Bibiyan_2021_lux.pdf

Представяне в „Дневник”: https://www.dnevnik.bg/knigi/2021/02/04/4171179_ian_bibiian_izliza_s_nova_viziia_v_luksozno_izdanie/

Елин Пелин (1877-1949) е роден в с. Байлово, Софийско. Написал е много книги за деца – сборници със стихотворения, поеми и приказки. Той е автор на най-популярните български детски романи „Ян Бибиян“ (1933) и „Ян Бибиян на Луната“ (1934).

One thought on “„Ян Бибиян. Ян Бибиян на Луната” от Елин Пелин, с илюстрации от Биляна Караманолева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s