Вече сме представяли няколко от детските илюстровани енциклопедии на френската писателка Емили Бомон, но днес е ред на една по-различна такава. Предишните издания, които прочетохме бяха посветени на фантастични създания и приказни принцеси. Този пък е време за съвсем реални екциклопедични знания. В „Енциклопедия Колко?” (изд. „Пан”) Емили Бомон е събрала куп знания от най-различни сфери. Вместо да залага на тематичното, „Енциклопедия Колко?” се стреми да предложи на малките любознайковци смайващи факти от къде ли не – от звездите и облаците в небето до сънищата ни, от Колизея до костенурката. Общото обаче е едно – въпросите винаги започват с едно голямо „КОЛКО?”

Тази книга дава отговори на многобройните въпроси, които вашето дете задава непрекъснато. Ето и някои от тях:

Колко зрители е пoбирал Колизеят?

Колко са звездите на небето?

Колко тежи един облак?

Колко дълго живее костенурката?

Колко време сънуваме?

Забавните илюстрации и интересният текст ще дадат възможност на малкия читател да опознае света, в който живеем. А упражненията и задачите, включени в последния раздел, ще му позволят да провери своите знания и да научи още много любопитни факти.

Персонажи с приятен, съвременен дизайн се редуват по страниците и питат ли питат! „Колко тежи езикът на синия кит?”, „Колко крака има стоножката?”, „Колко зъба има мравоядът?”… Тези и ред други въпроси задават симпатичните комикс герои по страниците на „Енциклопедия Колко?” и… разбира се, Емили Бомон е готова да им отговори. Преди да ги прочетете обаче, защо не се опитате да ги отгатнете? Е, някои от въпросите са подвеждащи (оказва се например, че мравоядът изобщо няма зъби!), но така е още по-интересно, нали?

На част от възрастните може би подобни факти ще им се сторят съвсем ненужни и безполезни за ежедневието, но… Първо – подбраните примери тук са все от зоологията, а това далеч не е единствения раздел на енциклопедията. (Не вярвате ли? Тогава погледнете корицата за справка! 😉 ) И второ – нека не забравяме, че най-важното практическо приложение на подобен род книги е да събудят любов и удивление към света около нас, да представят нагледно различните сфери на науката, да провокират откривателски дух…

Ако и покрай вас се навъртат мъници, които ви обстрелват със своите безкрайни въпроси, може би тази книга ще задоволи поне част от безкрайното им любопитство. Или пък… кой знае, може би дори ще успее да събуди лубопитството на онези, които не си падат особено по знанията и книгите?

Кратки глави, достъпен и разбираем език, приятно оформление и добър превод са сред плюсовете на „Енциклопезия Колко?”. Освен тях, луксозното издание на „Пан” може да се похвали още с твърда с дунапрен, цели 126 страници цветен печат и размери 19 x 23 см.

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/knigi/entsiklopediya-kolko-2053.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s