Заклетите фенове са луди хора. Заразени са със специален вид лудост, която ги кара да посвещават небивали количества време и енергия и да извършват с тях внушителни подвизи. Някои правят точни копия на филмови костюми, други организират благотворителни акции, трети реставрират любими свои произведения… Има и такива, които превеждат и издават книги за спортна страст, с некомерсиална цел, чисто и просто защото искат те да стигнат до другите на родния им език. Ей такова едно фенско, некомерсиално издание е книгата-игра „Магьосникът Сива Звезда” на Иън Пейдж, чиято история се развива в света на Самотния вълк – една от любимите ми поредици, създадена от покойния майстор Джо Дивър.

Мед капе на сърцето на стария фен! Поредицата за Самотния вълк се появи сравнително късно, когато книгите-игри вече не само бяха набрали значителна скорост, но и се бяха насочили право към ръба на бездната. Когато пазарът им у нас се срина, спряха да излизат и приключенията на Джо Дивър, а толкова ги обичах! (Години по-късно адски се зарадвах на компютърната книга-игра, страхотен преход от страниците към екрана, и ако не сте я пробвали, то марш към Steam, търсете Joe Dever’s Lone Wolf HD Remastered.)

„Магьосникът Сива Звезда” е своеобразен спиноф на поредицата и Иън Пейдж подобаващо е започнал книгата с посвещение към създателя на вселената.

Ти си Сива Звезда. От сърцето на бушуваща буря се появявяш ти – човешко дете, корабокруширал и осиротял, лъч надежда за прокудените вълшебници Шианти. След тази съдбовна нощ те отглеждат като един от тях, изучавайки те на тайните на тяхната магия, в подготовка за важна задача. Времето вече настъпи. Трябва да откриеш легендарния Лунен камък и с неговата сила да сразиш злия крал вещер на Шадаки. Само ти може да спасиш родината си от злата хватка на империята му. Но бъде нащрек! Чака те ужасяващо пътешествие към неизвестното, където оцеляване или смърт те съпровождат с всяко прелистване на страницата. Светът на Самотния вълк е вълнуваща приключенска поредица, в кяото ти си героят, ти вземаш решенията и провеждаш битките, използвайки уникалните системи включени в книгата.

Историята е класическо фентъзи, поемате ролята на млад магьосник, сирак, отгледан от Шианти, митична вълшебна раса, чиито представители го откриват още като бебе – единствен оцелял сред останките на корабокрушение. Шианти са дали обет пред боговете, че няма да се намесват в делата на хората, инак ще трябва да напуснат света им. Тогава кой да помогне срещу надвисналата заплаха? Ти, читателю, че кой друг!

Обучен в магическите изкуства на своите покровители, Сива Звезда трябва да  поеме на съдбоносна мисия и да открие могъщ древен артефакт, събрал силата и знанието на Шианти. Врагът е зъл крал, който използва тъмни сили и черни магии, за да поробва родината. И с този враг изобщо няма да се сблъскате в тази книга, тъй като тя е начало на поредица. Но ще имате съмнителното удоволствие да се запознаете отблизо с някои от неговите подчинени, от патрулиращи стражи до коварна вещица и ядач на души. По пътя си ще срещнете и съюзници, но… [spoiler alert] … не бързайте да се привързвате особено към тях.

Игровата система е сравнително простичка и доста ефикасна. Интегрирането на магиите в историята е много приятно, а също и използването на магически и бойни умения едновременно при сблъсъците с противници. Книгата е точно това, което очаквам от любимите си преводни заглавия – т.е. лека, динамична, но добре написана литературна част, която да изплува бързо и ярко във въображението с помощта на съпътстващите илюстрации, ненатоварващи, но интересни правила и добър баланс между късмет и логичност при изборите.

Преводът е на Георги Димитров – Der, който се е справил много добре (за цялата книга и още 1-2 преигравания, хванах само една дребна грешчица, която дори не си струва да коментирам). Рамо с оформлението е ударил самият Джордж М. Джордж – Георги Миндизов. Единствената ми забележка към изданието е, че никъде не с е посочва кой е художник на корицата и вътрешните илюстрации, които пък са малко мътно отпечатани. Но би било грехота ако взема да се оплаквам, защото знаете поговорката за зъбите и коня, нали?

Адмирации за труда и всеотдайността на екипа, погрижил се за това фенско издание и… тъй като „Магьосникът Сива Звезда” завършва на коварен cliffhanger, дано скоро можем да държим в ръцете си и продължението!

Още за книгата: https://en.wikipedia.org/wiki/Grey_Star_the_Wizard

2 thoughts on “„Магьосникът Сива Звезда” от Иън Пейдж

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s