Никой не може да ви омагьоса, развълнува, удиви и… да смрази кръвта ви, както Рей Бредбъри. Пропити с носталгичен мрак и заредени с майсторски съспенс, безпогрешно подбраните разкази от сборника „Убиецо, върни се!” на изд. „Бард” няма да ви позволят да пуснете книгата преди и ще ви оставят жадни за още. Ако сте алчни за шепа диаманти на кратката форма и криминалния жанр, запазете малките часове на нощта за „Убиецо, върни се!”.

Истории странни и чудесни…

Този сборник е посветен на стогодишнината от рождението на Рей Бредбъри и включва едни от най-добрите му криминални разкази – истории странни и чудесни като знаковата му фантастика. Пътешественици във времето… мрачни карнавали… живи автомати… и детективи? Този нов сборник в чест на стотния рожден ден на Рей Бредбъри, автора на „451° по Фаренхайт“, включва някои от по-непознатите криминални творби на писателя, класически истории и редки бисери, много от които са станали епизоди от „Алфред Хичкок представя“ и „Театърът на Рей Бредбъри“, както и разказа, наричан от Бредбъри „най-добрият във всеки жанр, в който съм писал“. Убийство ли е да унищожиш робот, ако той изглежда, говори, мисли и чувства като човешко същество? Може ли вентрилоквист да бъде обвинен по показанията на собствената си кукла? Може ли пътешественик във времето да попречи на собствения си по-млад аз да убие жената, която и двамата са обичали? И може ли оцелелият от двама сиамски близнаци да разследва убийството на собствения си брат? Никой писател не може да достигне въображението и таланта на Рей Бредбъри като разказвач. И тези двайсет и два незабравими разказа показват ясно неговия необикновен обхват, влияние и силата на емоционалното му въздействие.

Понякога човешкият ум крие повече опасности от тъмните алеи. Понякога подсъзнателното се надига и безплътните страхове придобиват форма и материя. Много хора свързват името на Бредбъри предимно с ужаса и фантастиката, но „Убиецо, върни се!” ще докаже на всички, че майсторът на разказа е не по-малко вещ в криминалетата и мистериите. Но писателят не робува на жанровите граници, а ги размива и кара тропите да се срещат и преливат. Тлеещите истории избухват в неочаквани финали и шеметни обрати, а поетичната красота на изказа пренася читателя там, където въображението на автора си пожелае.

Ако сте дългогодишни почитатели на Рей Бредбъри, със сигурност не искате да пропуснете „Убиецо, върни се!”. Сборникът, честващ стогодишнината на един от титаните на западната литература е издание, което си заслужава да добавите към колекцията си. Ако пък по някаква причина все още не сте се влюбили в творчеството на Бредбъри, то криминалните му разкази са отлична отправна точка. Тук ще откриете повечето от ключовите за творчеството му елементи. Ще се насладите на неподражаемия пищен стил на автора, който е способен да превърне всяка абстракция и далечна асоциация в осезаемо усещане и плътна атмосфера. Ще се убедите в невероятната му способност да използва шепа думи, за да рисува живи и дълбоки картини. Ще прочетете параграфи, при които очите ви попиват текста, но той сякаш  пробужда и ангажира всичките ви сетива.

„Убиецо, върни се!” е перфектно четиво за всички читатели, които обичат да уплътняват времето си и не пропускат да разтворят книга при всяка удобна възможност. Ако успеете да си откраднете няколко минути от делника, можете да си подарите едно концентрирано остросюжетно преживяване под формата на кратък разказ от истински магьосник на перото. Стегнати, силни сюжети, често по-ударни, въздействащи и съдържателни от цели романи – това се крие тук!

Още за книгата: https://www.bard.bg/book/?id=2559

Представяне в „Под моста”: https://podmosta.bg/rey-bredbari-valshebnikat-s-magichesko-pero/

Ревю на ShadowDance: https://www.shadowdance.info/magazine/books/killer-come-back/

Американският писател, есеист, драматург, сценарист и поет Рей Бредбъри е роден В Уокиган, Илинойс, на 22.08.1920 г. Репутацията си на водещ писател в жанра на фантастиката печели с романа „Марсиански хроники“, издаден през 1950 г., а въздействащата антиутопия „451° по Фаренхайт“ е публикувана през 1953 г. Носител е и на много награди: Световна награда за фентъзи за цялостно творчество през 1977 г., „Брам Стокьр“, мемориална награда „Гранд Мастър“ за цялостно творчество през 1988 г, „Еми“ за работата му по телевизионната продукция „Дървото на Вси светии“, Национален медал за изключителни заслуги към американската книжовност през 2000 г., Национален медал на изкуствата през 2004 г., почетен „Пулицър“ през 2007 г. Най-необичайната почит обаче получава, когато един лунен кратер е кръстен „Кратер на глухарчето“, по заглавието на повестта „Вино от глухарчета“. Рей Бредбъри завършва земния си път на 91 години, през 2012 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s