Утре, на 1 февруари 2021 г., е световната премиера на книгата „Големият бариерен риф”, написана от морският биолог Хелън Скейлс и нарисувана от талантливата китайска художничка Лиск Фенг. Вярвате или не, но българските читатели вече я разлистват и четат на родния си език, благодарение на изд. „Дакелче”. Своеобразен хибрид между детска енциклопедия и артистична картинна книга,  „Големият бариерен риф” е съкровище, което ще омагьоса децата и ще разшири хоризонтите на читатели от всички възрасти. Завладяващо красива, високо информативна и абсолютно актуална, „Големият бариерен риф” ще завладее ума и сърцето ви още от първите страници.

Простиращ се на невъобразимите 400 000 кв.м. Големият бариерен риф е едно от природните чудеса на света! Царство на стотици водни обитатели, обагрено във великолепните цветове на коралите, рифът е истинско вълшебство! Научете повече за този магически свят – морският биолог Хелън Скейлс разказва по прекрасен и детайлен начин, предоставяйки ни важна научна информация в множество сфери – за особеностите на рифа, причините за появата му, за неговите обитатели и изследователи, за опасностите пред съществуването му и как бихме могли да помогнем за съхранението му. Българското издание на книгата е дело на преводача Александър Маринов, който работи над нея заедно с редактора и доц. д-р Борис П. Николов от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН. Великолепните илюстрации са дело на Лиск Фенг, която е и илюстратор на енциклопедията „Еверест”.

Две забележителни жени, морският биолог и писател Хелън Скейлс ( http://helenscales.com/ ) и илюстраторката Лиск Фенг ( http://liskfeng.com/ ), са обединили сили и резултатът е книга като малко други. „Големият бариерен риф” е триумф на съдържание и форма, демонстрация на въздействащо и естетическо поднасяне на знания за читатели от всяка възрастова група.

Противно на очакванията, „Големият бариерен риф” не се съсредоточава единствено и само върху морската биология. Книгата разглежда конкретната част от подводното царство не просто като биом и хабитат, но изследва темата „Големият бариерен риф” в най-различни аспекти – исторически, културен, екологичен… И ни показва допирните точки между тях. Хелън Скейлс ни учи, че всички брънки във веригата са свързани и загубата дори на една от тях води до скъсване. На страниците откриваме любопитни факти и удивителни истории, които ще изумят и вдъхновят читателската аудитория, но и предупреждението, че носим отговорност за съхраняването на природните чудеса и тяхната крехка красота.

Работата на Лиск Фенг по книгата е стилна и зряла, с внимателен подбор на цветовата гама. Художничката е съхранила автентичността и е възпроизвела ключовите детайли, но е придала и щипка романтика, която е неминуема за всяко подводно приключение. Текст, илюстрации и оформление са в идеален унисон. В ерата на Интернет, когато достъпът до информация под всякаква форма е по-бърз и лесен от всякога, бягството от документалната фотография и завръщането към класическата илюстрация е вид провокация на детското въображение. Рисунките помагат да видим света не през лещата на техниката, а през очите на художника, като по този начин гъделичкат въображението, насърчават любопитството и провокират по-нататъшното изследване на темите, които ни вълнуват.

Книгата е поредното доказателство за безпогрешния избор на преводни книги от страна на изд. „Дакелче” и както винаги – родното издание е реализирано с грижа и внимание към всеки детайл. С прекрасен превод и отлична изработка, българското издание на „Големият бариерен риф” спокойно може да съперничи по качество на оригинала, който излиза от небезизвестното издателство „Flying Eye Books”.

А за финал, даваме думата на издателство „Дакелче”, чийто трепет споделяме и ние:

„Неописуемо е усещането, когато издателят държи в ръце новата книга. Току-що пристигнала от печатницата… Уютният звук от разгръщането на страниците ѝ за първи път! Вълнението и припомнянето на моментите, в които книгата се е „раждала“ на български език – намирането на най-подходящия преводач (Александър Маринов, който преведе още „Момиче Буболече“ и „Тайната на черната скала“ и който е редактор на много от заглавията ни); намирането на най-компетентния научен редактор (Борис Николов от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН); „сглобяването“ на текст и илюстрации, гледането на цветове, ръбчета и буквички под лупа (Владимир Владимиров); препредаването на вече готовия файл напред-назад за финални одобрения и подобрения.

А през цялото време се прокрадват въпроси – ок, но ако не се хареса, ако се стори „особена“ на читателите, ако това, ако онова… Обаче цялостното усещане накрая е някаква особена гордост – от хората, работили над книгата, от авторите и илюстраторите ѝ, от възможността да правиш нещо заедно с такива хора. Изключително стриктни сме по отношение на всяко едно заглавие – не бихме направили компромис нито с тема, нито с превод, нито с изработка. С риск да издаваме по-малко, с риск цената да е малко по-висока. Но твърдо смятаме, че децата заслужават наистина доброто, качественото, стойностното, онова, което ще остане като естетика, което ще оформи вкус и което ще накара един ден порасналото дете да търси красивото, смисленото, струващото си и да не се примирява с нищо по-долу от това.”

Още за книгата: https://dakelche.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B8%D1%84/

Изд. „Дакелче” във Фейсбук: https://www.facebook.com/dakelche/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s