Знаете ли коя е поредната книжна радост, която ни споходи благодарение на изд. „Лист”? „Мог забраваната” е култова класика на британската детска литература, която наскоро отпразнува своята петдесета годишнина. Именно с тази книга  Джудит Кер поставя начало на обичаната от всички поредица за неудачите и приключенията на една най-обикновена котка и нейните стопани, семейство Томас. Известната писателка и илюстраторка ни напусна през 2019 година на преклонната възраст от 95 години, но книгите й продължават да носят радост по света, а вече и на български език. Как от обикновеното ежедневие става умилителна книга? Как прозаичното се превръща в приказка? до голяма степен базира персонажите и дома им на собствения си семеен живот, а прототипът на Мог е гальовна котка, която обичала да стои с гушена в скута на художничката, докато тя рисува.

Мог забраваната е милата котка на семейство Томас. Тя все се мотае в краката на Ники и Деби и си спечелва поредното наказание – да излезе навън в дъжда. Мог си има специална вратичка, през която може да влиза в къщата, но все забравя за нея – застава на прозореца и започва да мяука жално, за да я пуснат. Затова всички смятат, че тя е досадна. Но веднъж в къщата влиза крадец и всичко се променя.

Родители, деца, спретнат дом в спокоен квартал и… една досадна котка, която да разваля спокойствието от време на време. Или пък да го опази? Понякога спокойните квартали привличат съмнителни субекти с не съвсем законни намерения. И тогава наличието на куче пазач е предимство. Но кой да предположи, че имало и котки пазачи?

Освен, че е лека за четене, забавна и красива, „Мог забраваната” е и книжка, която ни напомня да не подценяваме обичаните същества в живота си, да не ги приемаме за даденост и да им прощаваме дори когато ни лазят по нервите. Не бива да забравяме, че винаги ни мислят доброто. Чуден поглед към ежедневието ни през котешки очи и носталгично невинни илюстрации.

Колкото до превода, той не оставя никакво място за съмнение, че Мария Донева е точният избор. Всъщност, убедете се сами! – https://mdoneva.com/2021/01/20/mogvstihove/ Не знам за вас, но лично аз този алтернативен превод в рими ще си го разпечатам и ще си го добавя към книгата. Не всеки ден ни глезят с такива подаръци 🙂

Още за книгата: https://listbooks.bg/book/mog-zabravanata/

Анна Джудит Гертруд Хелене Кер (1923 – 2019) е родена в Германия британска писателка и илюстраторка, чиито книги са продадени в повече от 10 милиона копия по целия свят. Прочута е с поредицата си за котката Мог и с „Тигърът, който дойде на чай“. Създава и романи за по-големи деца като полуавтобиографичната „Когато Хитлер открадна розов заек“ – детски поглед към Втората световна война. Родена във Ваймарската република и еврейка, тя пристига във Великобритания със семейството си през 1935 г. по време на възхода на нацистите. Баща ѝ, тетрралният критик Алфред Кер, е бил заплашен от конфискация на паспорта и арест заради критика към националсоциалистите.

Преводачката на книгата Мария Донева е сред най-известните поетеси у нас. Вече е популярна и с преводите си на детски книги и поезия.

2 thoughts on “„Мог забраваната” от Джудит Кер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s