Стефания Митева е едва на десет, но вече има зад гърба си издадена книга. Нещо повече – приказната история „Осмото кралство” се ражда докато Стефи е още на седем! Впечатляващо, нали? Нека разлистим заедно дебютната приказка на младата писателка 🙂

Децата обичат да четат приказки. Но ето че има и такива, които измислят и пишат собствени истории. Въображението на Стефи ни води през осем кралства в едно фантастично приключение, в което загадките и опасностите се редуват с много забавни моменти и преодоляване на невиждани и нечувани препятствия. Дали момиченцето от приказката ще успее да намери вълшебните кристали, които търси? Ще успее ли да направи света по-добър и да победи с тях злото завинаги?Какви изпитания ще срещне по пътя си, какви приятели и врагове… ще разберете щом разлистите „Осмото кралство“. Потопете се в детското въображение на Стефи, за да пътувате през нейните кралства от вълшебства!

Какво е общото между мен и Стефи Митева? И двамата участваме с дебютните си книги в наградата за детска литература „Бисерче вълшебно” 2020. Каква е разликата? Със Стефи ни делят 25 (двадесет и пет!!!) години. Ето едно момиче, което е наистина напред с материала… При все, че писането винаги ме е влечало и ми е доставяло удоволствие да разказвам свои собствени истории, трябваше да се сдобия със свои собствен и деца преди официално да стана автор на детски книги. Стефи пък е дете автор на детски книги, и това е просто прекрасно!

Навремето бях щастливец, тъй като още от най-ранна възраст имах достъп до пишеща машина, а достъп до съвременен текстов редактор вкъщи имах едва след като станах тийнейджър. Издавахме своите книги и комикси с помощта на индиго, ксерокс, тел бод… Но това са само инструментите, нали? Който иска да пише, ще пише, ако ще да го прави с пръчка в пясъка или с въглен по стената на пещера. И все пак – днешните деца имат толкова повече възможности! Защо?

Първо, защото достъпът до информация е много по-голям и всеки, който иска да научи нещо ново за сферата, която го интересува (в случая – писането) – ще го направи. Дали става дума за техническата или творческата страна на създаването на книги, сега всеки може да се развива и експериментира. И дори може да стигне до знание, споделено от големи писатели…

Второ, защото чрез интернет, социалните медии и съвременните технологии имат възможност не само да публикуват, да бъдат четени и да стигат до читатели от къде ли не, но и да закупят услуги или пък да попаднат на добронамерени професионалисти, които да ги окуражат и да ударят едно рамо с това-онова. (В случая с „Осмото кралство” добронамерените професионалисти са родни писатели, някои от които вещи и в редакторската и издателската работа, плюс художници от близо и далеч, погрижили се за цветните илюстрации на книгата.)

И все пак, не всяко дете се хваща да пише или да развива други таланти, нали? Не всеки първокласник пише книги. Да, инструментите и информацията са достъпни, издаването е много по-лесно и демократично от когато и да било, но все пак, нужни са и вдъхновение, и самодисциплина… Да си измислиш история е едно, друго е да започнеш да я пишеш, а да я довършиш и изпипаш – до тук не всеки стига. Стефи е пример за упоритост, а книгата й свидетелства за това до къде може да стигне едно дете с мъничко насърчаване и подходящата подкрепа. Потенциалът е във всеки от нас, а възрастта не е фактор, тъй че, драги родители, вижте Стефи и никога не подценявайте мечтите и амбициите на децата си.

Ясно е, че имайки предвид възрастта на авторката, читателите ще се отнесат много по-благосклонно към „Осмото кралство”. Но трябва да признаем, че книжката е свежа, изпълнена с въображение и много приятна за четене, а още по-хубаво е, че дори закоравелите читатели ще имат възможността да се докоснат до една история, която е написана колкото подражавайки на любими книги, толкова и с характерната детска невинност, свобода на въображението и спонтанност, която не подлежи на никакви литературни правила и шаблони. Лично на мен самата концепция за Осмото кралство много ми хареса и ми напомни за пътуването на Алиса в Огледалния свят, където осмото квадратче превръща момичето в царица. Кой знае, може би един ден и Нора ще бъде също толкова популярна, колкото героинята на Луис Карол? Интересно би ми било да видя книгата и под друга форма, не само написана, но и илюстрирана от Стефи, за да бъде преживяването още по-автентично!

Стефания Митева е родена на 7 октомври 2010 г. в град Варна. Любовта ѝ към книгите идва още от най-ранна възраст. Стефи започва да чете самостоятелно, когато е на 4 години. Благодарение на света, който ѝ разкрива всяка прочетена книга, тя развива изключително своето въображение, речник и фантазия. Първата своя приказка написва, когато е в предучилищна група в детската градина, и към настоящия момент страстта й към писането е все така силна и неуморна. „Осмото кралство“ е една от любимите приказки на Стефи, която тя написва на 7-годишна възраст. С тази книга тя се надява да вдъхнови всички деца, които споделят нейната любов към книгите, приключенията и вярата в доброто!

Още за книгата: https://stefimiteva.com/shop/osmotokralstvo/

Представяне по Детското БНР: https://detskotobnr.binar.bg/16416/stefaniya-miteva-ot-prikazkite-do-osmoto-kralstvo/

Интервю със Стефи: https://loshitemomicheta.com/stefi-koyato-sthe-stane-pisatelka/

Ревю на Книжно момиче: http://knizhnomomiche.blogspot.com/2019/11/blog-post.html

Осмото кралство в Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/48731425

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s