Ало, ало! Атака на акули в Ахтопол! Баба с бастунче и малко багаж прелита с балон от Бистрица до Бургас, над Беласица и язовир „Беглика“! Вещицата на вълшебен велосипед се възнеся към вулканичния връх Вихрен! Не, това не са сензационни статии от странен сайт със страховити съобщения. Това са първите три истории от небивало забавната книга „Небивалици с буквите от А до Я” на Цвета Брестничка, с илюстрациите на художничката Албена Каменова и логото на изд. „ФЮТ”. Сладкодумно-шеговита и интригуващо-изобретателна, тази колекция от азбучни приказки бързо ще се нареди сред любимите четива на децата от начален курс, но гарантирано ще развесели и останалите членове на семейството. Книгата е заслуженио отличена с награда “Перото“ в категория “Детска литература“.

30 букви! 30 истории! 30 забавни небивалици! Невероятни истории, забъркани с главозамайващо въображение, с много смях и неудържимо веселие. През тях ще ви преведат буквите от азбуката и ще забавляват децата, които ги слушат, и възрастните, които им четат.

„Небивалици с буквите от А до Я” не е просто заигравка с азбуката или помагало за нейното научаване в предучилищна възраст. Тя  ще помогне на читатели от всички възрасти да обикнат езика и да погледнат на него под нов, закачлив ъгъл – не като на система от правила и закономерности, а като на игра, изпълнена с неочаквани изненади.

Книгата е истинско удоволствие за почитатели на приказките на Джани Родари и небивалиците на Доналд Бисет, но този път всички фантасмагории и чудесии се случват съвсем близо, едва ли не под „под носа ни”, а специфичния подбор на думите демонстрира прекрасно богатството и широките възможности на българския език.

Игрива и поетична, „Небивалици с буквите от А до Я” кара думите да звънят а историите да се леят. При това тъй леко и приятно, сякаш подборът и подредбата на думите са се случили едва ли не от само себе си, с лекота. А със сигурност написването на тридесет такива  приказки е било свързано с немалко труд, събиране на подходяща лексика, редакция и пренаписване… А рисунките на Албена Каменова са точно това, от което историите от А до Я имат нужда, за да станат още по-пъстри и весели.

Както виждате от увода на този текст – азбучните истории са наистина заразни и нищо чудно да ви провокират деца и възрастни да упражнят собствената си алитерация в ежедневието и да потърсят подходящи примери за приказки и приключения с поредни… Ох, ето, нали ви казах? Заразно е! 🙂

Още за книгата: https://www.fiut.bg/nebivalici-s-bukvite-ot-a-do-ja-tv-rda-korica.html

Откъс: https://www.fiut.bg/media/productattachment/0/1898/3111.pdf

Представяне по БНР: https://bnr.bg/sofia/post/101366827/nebivalici-s-bukvite-ot-a-do-a-provokira-detskoto-vaobrajenie

Отзив на сайта „Детски книги”: https://detskiknigi.com/nebivalici-s-bukvite-ot-a-do-ja/

Още за Албена Каменова в „Българска илюстрация”: https://www.bulgarian-illustration.com/predstavjame-albena-kamenova/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s