По какво си приличат Хогуортс и 38-мо училище на улица „Шипка”? Каква магия се ражда, когато се обединят детското въображение и писателското умение? И какво необичайно значение се крие зад последните букви от латинската азбука? За да отговорим на тези въпроси, разгръщаме новото родно детско-юношеско фентъзи на изд. „Рива”. „Хикс – Игрек – Зет. Първи срок: Порталът е отворен” е дебют за Борислав Б. Кръстев и Силвия Владимирова, които наистина отварят портал към една нова Магическа вселена, в която герои и читатели с удоволствие ще се изгубят, но… и ще срещнат страховити врагове. А дори и най-добрите заклинания не помагат, ако ви липсва смелост, тъй че… дано да сте куражлии!

Борислав Б. Кръстев е само на 10 години, когато създава XYZ-света. Един от основните герои носи неговоти име и май на него се пада най-тежкият дял от магическите неразбории в училище. Силвия Владимирова следва главозамайващия размах на детското въображение и перипетиите на героите, които обиква и подкрепя.

Хикс-Игрек-Зет… Не, не са просто последните букви от латинската азбука. Зад тях се крие нещо тайнствено и красиво, могъщо и непобедимо; много приключения, неочаквани срещи, необикновени същества; неподозирани възможности, магически способности, постоянна борба… Едно училище, един гепард и трима приятели в едно вълнуващо и напрегнато приключение! Да влезем ли през портала? И какво ни очаква там? Да тръгваме!

„Хикс – Игрек – Зет. Първи срок: Порталът е отворен” – с такова заглавие няма как да не ви стане ясно на момента, че романът е амбициозното начало на замислена поредица. Обикновено ролята на първата книга е да представи героите, да изгради основните правила на света, да установи конфликта и драмата, да загатне бъдещето и… всячески да увлече читателя и да го накара да очаква с нетърпение продължението. И дебютът на Борислав Б. Кръстев и Силвия Владимирова до голяма степен покрива тези точки, представяйки ни една родна трактовка на мотивите за млади избраници, наследници на мистични родове, магьосничество и свръхестествени приключения.

Тайнствено училище, скрито в лоното на големия град. Възможно ли е в центъра на София да се крият портали към други измерения и вълшебни реалности? Кой… или какво може да пътува през тези портали?

Да, наистина, опре ли до въоръжени със заклинания млади герои и магически учебни заведения, то паралелите с Хари Потър са неизбежни, и кой знае, вероятно в наши дни за доста тепърва започващи автори на фентъзи за подрастващи е трудно да не са в сянката на Дж. К. Роулинг. Все пак, освен тези често използвани тропи, „Хикс – Игрек – Зет. Първи срок: Порталът е отворен” има свой собствен чар, а оригиналността на сюжета далеч не се изчерпва с пренасянето на действието на родна територия.

Всичко започва доста невинно, но… това е само привидно. Борислав (или просто Бобо) и Мартина (за приятелите – Марти) започват новата учебна година на ново място – 38-мо училище на улица „Шипка”. Покрай типичните вълнения (новата класна, първите спречквания и адаптацията към новата атмосфера и новите правила) на двамата им е лесно да забравят за известно време за пожеланието, което са направили на рождения си ден, а именно… да станат магьосници. За добро или зло, мечтата им ще се сбъдне, при това по-скоро отколкото двамата очакват. И както се казва – внимавайте какво си пожелавате!

При все, че книгата е близо 500 страници, а героите са едва в пети клас, прочитът едва ли ще натежи на техните връстници. Стилът е ненатоварващ, но ангажиращ, текстът бързо грабва вниманието и успява да го задържи без проблем в повечето от главите. Реалността на българските ученици е приятно скицирана и примесена с фантастичните елементи, от които децата имат нужда, за да усетят, че в ежедневието им може би се крие нещо вълнуващо и неземно.

А какво ли ни очаква през втори срок? Предстои да разберем!

Още за книгата: https://www.rivapublishers.com/index.php?route=product/product&product_id=1189

XYZ във Фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%A5%D0%B8%D0%BA%D1%81-%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%BA-%D0%97%D0%B5%D1%82-XYZ-112406733624827/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s