Дори и празниците да са зад гърба ни – тяхната атмосфера винаги може да трае дълго след като сме откъснали предишната страница на календара. А какво помага най-добре, за да задържим топлината и уюта около себе си? Снегът навън в комбинация с някоя… „Зимна приказка”! Горските обитатели определено знаят как да посрещат гостите си и да зарадват приятелите си. И как да превърнат този мразовит сезон в дългоочаквано и незабравимо преживяване. Своеобразно продължение на спечелилата нашите симпатии (и сърца!) „Есенна приказка”, новата римувана картинна книга на писателката Дарина Кръстева, художничката Ирина Македонска и издателство „Лисиче” е тъкмо това, от което имаме нужда, за да си спомним с усмивка за всички позитивни емоции (и изкусителни аромати!), свързани с декември. И един съвет от нас – не чакайте до следващата Коледа, за да прочетете „Зимна приказка”!

Зимна приказка е една история за зимата, приятелството и радостта от Коледните празници.

Зимата дойде в гората,

грее весело елхата,

Чакат Коледата всички,

зайчета и катерички.

Кой обаче не разбра,

кой в бърлогата заспа?

И дали и в този случай,

той подарък ще получи?

Точно както своя предшественик „Есенна приказка”, втората книжна колаборация между Дарина Кръстева и Ирина Македонска е истинска радост за малки и големи почитатели на римуваните приказки. Без модерни препратки, без вмъкване на съвременен хумор или пародиен елемент, съдържанието на „Зимна приказка” се доближава като стил и усещане до любими класики от детството. С което, разбира се, съвсем не искаме да кажем, че книжката е старомодна или ретро – не, това не е думи, с които бихме я описали. По-скоро би могло да се каже, че „Зимна приказка” има общи черти с някои непреходни куплети, които се предават от поколение на поколение.

Без да залага директно на носталгия или локален колорит, със своите ритмични куплети „Зимна приказка” ще пренесе по-възрастните читатели в детството, а на тези, които са все още деца пък ще помогне да оценят красотата и стойността на някои наглед простички неща като искреното приятелство, споделената трапеза, старите рецепти и бурканите със зимнина. Страниците на „Зимна приказка” носят онова сгряващо усещане, което свързваме с мразовитите вечери у баба на село, когато виелицата трупа преспи навън, а баба пък е отрупала масата с любими гозби.

Усещането за нещо топло, истинско и сътворено ръчно и от сърце е допълнено от прекрасните цветни илюстрации на Ирина Македонска, която не е щадила сили, за да украси подобаващо 50-те страници на книгата. Рисунките сами по себе си са достатъчна причина да пожелаете да държите изданието в ръцете си.

А откъм печат, материали и изработка, книжното тяло също е на нужната висота и създава чудесен комплект на рафтчето, редом до „Есенна приказка”. Можем само да се надяваме, че скоро до тези две книжки ще се наредят и още две! Нали няма да пренебрегнем предстоящите сезони?

Още за книгата:

https://foxbooks.bg/2021/01/05/%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B4-14-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0/

https://shop.foxbooks.bg/nachalo/4274-zimna-prikazka.html

Ирина Македонска във Фейсбук: https://www.facebook.com/irina.makedonska.art/

One thought on “„Зимна приказка” от Дарина Кръстева и Ирина Македонска

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s