Пъстра като дъга, лека като облак и освежаваща като пролетен дъждец – такава е детската картинна книга „Малкият Рой“, сътворена от поетесата Виолета Христова и илюстрирана от собствената й дъщеря, художничката Ина Христова. А кой е той, „Малкият Рой?”. Създателките на книгата разказват: „Рой живее в Страната на дъждовете. Той е малък дъжд и сега се учи да пише, да чете, да вали и да пътува между небето и земята. А малките дъждове понякога имат интересни истории.” А всички знаем, че точно както дъжда напоява растенията и им помага да растат, интересните истории помагат на децата да растат и напояват тяхното въображение и любознателност. Разгърнете заедно с нас дебютната книга на Библиотека Буболече!

Обичаш ли локвите и капчуците? Имаш ли си жълт дъждобран и гумени ботушки? Да излизаме тогава! Дъждът идва на гости. Понякога е весел, мирише на мокри дървета и зелени треви. Друг път ръмжи силно, подписва се със златни светкавици и се прави на сърдит. Всички дъждове са различни. Но много приличат на тебе! Великолепна история на Виолета Христова, разказваща за малкия дъжд на име Рой, илюстрирана в приказни наситени цветове от нейната дъщеря – Ина Христова. Приказката за малкия Рой е и първата книга в каталога на Библиотека Буболече!

Какво е общото между „Гаргите от Белокруша“ от Олдъс Хъксли, „Коледата на едно дете в Уелс” на Дилън Томас и „Фъстъчето е цар” от Джуди Блум? Познахте, и трите са илюстрирани от Ина Христова. Три доказателства, че художничката не просто умее да напипва различни стилове, подходящи за отделните произведения и не просто пресъздава описаното като рисунка. Ина Христова умее да улавя душата на текста и да я превръща от думи във визия. А „Малкият Рой”, като един със сигурност особено личен и близък на сърцето й проект, просто сияе със своите илюстрации. Артистични, креативни, готови едновременно да грабнат интереса на малките читатели, но и да предизвикат възхищение у ценителите на детската илюстрация със своя дизайн и изпълнение.

И след като сме се влюбили в „Малкият Рой” едва ли не още от корицата, време е да прочетем историята! А тя е тъй игрива и красива, че спокойно бихме могли да я наредим на любимото рафтче до приказките на Джани Родари и Валери Петров. Това са приключенията на един мъничък дъждец, който дори още не е виждал големите облаци от близо, камо ли пък  да е писал името си със светкавици. Но за всяко нещо си има първи път и новите преживявания винаги са свързани с много вълнения и впечатления!

Виолета Христова не просто е одухотворила природните явления, та ги е накарала да се превърнат в персонажи, в които всеки малчуган може да се огледа като в локва и да открие себе си. „Малкият Рой” е абсолютна книжна наслада за всички малки буболечета, както и за някои по-непораснали големи буболечовци!

Още за книгата: https://dakelche.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%80%D0%BE%D0%B9/

Буболече във Фейсбук: https://www.facebook.com/bubooleche/

Интервю с Виолета Христова: https://dolap.bg/2020/12/23/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BB-2/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s