„Смели и различни: Историите на 50 удивителни българки” е книжно удоволствие, с която изд. „Ракета” ни изстреля направо в орбита. Под авторството на Деси Нико и с чудесните и стилни илюстрации на Петя Димитрова – Leupep, книгата следва познатия модел на илюстрованите сборници с адаптирани биографични истории, с които да вдъхновяваме децата си. Но нека форматът да не ви заблуждава, защото при все достъпния, почти приказен стил и множеството цветни рисунки, съдържанието ще е любопитно за читатели от всички възрасти. Историите на наши удивителни сънароднички, доста от които, уви, не познаваме достатъчно добре, няма да оставят безучастни нито деца, нито възрастни. И нищо чудно да разпалят у някои искрата да тръгнат по стъпките на някоя от тези 50 удивителни българки.

Знаете ли чe:

• ние, българите, сме имали своя Робин Худ и той всъщност е бил безстрашна жена, преоблечена като мъж;

• един от най-интересните ни и успешни тайни агенти също е бил жена – в буйната си коса тя пренасяла тайни революционни бележки, а под полата ѝ веднъж била скрита цяла сабя;

• жена била и първата ни водна спасителка, при това по време, когато у нас професията „спасител на плажа“ още дори не е съществувала;

• ако погледнем към небето, ще видим, че българка е и първата жена в света, която е взела участие в боен полет.

Кои са имената зад тези впечатляващи истории и постижения? Някои от героините са познати като имена на децата. За други вероятно никога не са чували. А те заслужават историите им да бъдат разказвани! Смели момичета, които са се преобличали в мъжки дрехи, за да се бият за свобода.

Човек би помислил, че да се създаде подобна книга няма да е лесно. Да събереш истории на десетки вдъхновяващи български жени, пионери от всевъзможни области, оставили ярки следи с дела, думи и идеи… Я помислете, вие сещате ли се за петдесет такива личности? И за колко от тях можете да разкажете малко повече, една идея повече от името и с какво се свързва то? Доста от нас биха си казали, че задачата ще е трудна и едва ли ще има достатъчно материал за голяма книга, камо ли пък за няколко. Е, излиза че грешим, а този начин на мислене пък само доказва още повече нуждата от книги като тази! Всъщност Деси Нико споделя, че изобщо не е било толкова трудно да събере историите, което само по себе си е било истинско вдъхновение.

Повечето от героините в „Смели и различни: Историите на 50 удивителни българки” са живели по време, когато фокусът на общественото внимание е бил изцяло върху мъжете и техните постижения. От научното, през артистичното, до духовното, десетте 10 интерактивни раздела съдържат не само самите илюстрирани истории, но и тестове, игри и допълнителна информация. И в контекста на някои скорошни събития, нека кажем, че именно с такива истории се гради гордост, национално самочувствие и се бори чувството за обреченост и малоценност, което някои хора смятат за източноевропейски синдром.

Да, тези истории съществуват. Има ги. Документирани са. И беше крайно време да изскочат на бял свят отново, под атрактивна, достъпна и съвременна форма. По начин, чрез който да грабнат въображението на днешните деца. На утрешните смели и различни.

В 314 страници, историите са достатъчно добре развити, без излишна фактология и натоварващи цифри, но с необходимия исторически контекст, даващ на читателя да разбере значението и силата на определени постижения от отминали епохи. Стилът е четивен, плавен, увлекателен.

С илюстрациите на Петя Димитрова – Leupep последно оплакнахме очи в „Приключенията на Лиско: Не пипай куфара. Чими. Часовникът”. Тук художничката е заложила на еднороден, модерен стил, улавящ ключови детайли от историите, помагащ на младите читатели едновременно да възприемат по-добре текста и да си изградят по-ясна представа, но и да придадат известен романтичен ореол на 50-те удивителни българки.

И както казват от изд. „Ракета”: „Историите може да ви заприличат на приказки, но са се случили наистина. Случили са се, защото 50 българки от различни времена са се осмелили да отстояват себе си.”

Книгата ще разшири неимоверно хоризонта и общата култура на подрастващите. Деца и тийнейджъри може би не знаят или рядко се замислят за времената, когато правото на глас, еднаквото заплащане, достъпът до образование и ред други неща, които днес приемаме за даденост са били табу за жените. Днешните смели момичета, за щастие, нямат нужда да надяват мъжки дрехи, но все още имаме да вървим дълъг път преди да стигнем до истинско равноправие, преди да оборим фалшивите стереотипи и да престанем да робуваме на наложени от закостенели представи норми и роли. А появата на книги като тази е голяма крачка напред по този дълъг път.

Още за книгата: https://www.raketabooks.com/bg-product-details-64.html

Представяне по БТВ: https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/istoriite-na-50-udivitelni-balgarki.html

Самарянката Райна Касабова, която хвърляла бележки с призиви за мир от самолет. Жени, помогнали за спасяването на всички български евреи по време на Втората световна война. Първата жена  дипломат в Европа. Княгини и царици, които не са се глезили с богатствата си, а са помагали на нуждаещите се. Жена архитект, построила някои от най-внушителните сгради в София – Виктория Ангелова-Винарова. Жена режисьор, която се е качвала на огромни кранове, за да снима филмите си. Пътешественички, актриси, певици, балерини, спортистки, писателки с невероятни истории. Брилянтни жени учени, които са правели открития в ядрената физика, в психиатрията, гмуркали са се да търсят останки от потънали градове в морските дълбини.

Всеки раздел в книгата завършва с интерактивна част с интересни и забавни игри и тестове. Там насърчаваме читателите да търсят допълнителна информация; да мислят и да проявяват креативност; да усетят духа на отминали времена и на професии, които спокойно могат да практикуват и днес. Целта е децата да добият самочувствие, да повярват в талантите си, да открият какво наистина им харесва и какво не.

В „Смели и различни“ ще прочетете за принцеси и царици, които са правили благородни саможертви в името на народа; за българки, борили се наравно с мъжете за освобождението на родината ни; за околосветски пътешественички и феноменални спортистки; за първите модни дизайнерки, първите българки с професии на адвокат, ядрен физик, психиатър, подводен археолог, както и за още много момичета на изкуството, сътворили с хиляди битки прекрасни картини, скулптури, сгради, филми, театрални и танцови постановки, музика, стихотворения и романи.

***

За жените с големи сърца и непоколебими мечти разказва Деси Нико. За нея пък научният редактор на книгата, Катя Зографова, споделя следното:

„Притежава поне два артистични таланта – на писател и на режисьор. Със „Смели и различни“ доказва, че е надарена и с трети – тя е майсторка на биографичния разказ.“

Петя Димитрова – Leupep, която нарисува света на вълнуващите героини, определя проекта като предизвикателство в стил, който много харесва най-вече заради съвременната и модерна плоска илюстрация.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s