Тази книга е описвана като „скъпоценност за учители, които се интересуват от прогресивни методи на преподаване; за хора на изкуството и рисувателни педагози; за семействата, в които изкуството е на почит, и за всеки, който иска да научи повече за вътрешния свят на децата”. А това определение е колкото точно, толкова и непълно. Всичко от изброеното до тук е самата истина, но на страниците на „Истории за изкуството” (изд. „Carrot”) откриваме много повече! Книгата на Нора Гавазова е родена както от страстта по изобразителното изкуство във всичките му форми, така и от работата с деца и живия контакт с малки художници. От пещерни рисунки до попарт, от антични стилове до съвременни експерименти, плюс специален фокус върху едни от най-големите българските художници! Цялото това съдържание е предадено във високоинформативна, но съвършено разбираема форма, а текстът е придружен от десетки детски рисунки, снимки и комикси.

Нора Гавазова е следвала психология и социална антропология, специализирала е детско-юношеска терапия и открива призванието си в сферата на ранното детство. „Истории за изкуството” е една очарователна и уникална книга, в която читателя получава цялостен обзор върху едни от най-важните моменти, епохи и течения в изобразителното изкуство.

Но вместо древни артефакти и шедьоврите на великите майстори текстът е акомпаниран от произведенията на деца, които изучавайки история на изкуството сътворяват свои собствени интерпретации по всяка от засегнатите теми. Фокусът е не само върху изкуството като такова и неговото развитие през вековете, но и върху възприемането му от младите, върху значението му за формирането ни като личности, за възможността му да изразява чувства, идеи, емоционални състояния, върху неговия терапевтичен потенциал и т.н.

Ще се забавлявате искрено с цитатите на децата за кубизма, ще се възхищавате на умилителни и умели рисунки, в които личи не просто детски ентусиазъм, но и проницателност, наблюдателност и талант.

Това без съмнение е една от любимите книги на г-н Иванчев от „Сбогом, дневнико!”, но „Истории за изкуството” ще бъде подобаващо оценена не само от учители по изобразително изкуство и педагози, но и от всички, които обичат красивото и биха искали да  научат нещо интересно по нов, свеж и оригинален начин.

ИСТОРИИ ЗА ИЗКУСТВОТО

Фондация “Калейдоскоп” се ангажира с издаването на първата българска книга за история на изкуството за деца, написана през думите и рисунките на самите деца. „Истории за изкуството“ е необикновена книга, която изследва срещите на деца на възраст от 4 до 10 години с историята на изкуството в музейна среда. Историите за изкуството са творчески диалози между децата, педагозите, музеите и световното културно наследство. Те възникват през свързването с миналото и настоящето; личното и колективното; преживяното и въображаемото; фантастичното и магичното; естетичното и впечатляващото; почувстваното, чутото и видяното… Историите за изкуството са пълни с цветове, с хумор и с прозрения за живота, хората и творческите процеси.

Книгата представя един конструктивистичен поглед към педагогиката на историята на изкуството – насочен отвъд запознаването с конкретни стилове и към ползите, които изкуството има за цялостното развитие на личността и морала. Тя съдържа теоритично въведение в темата и каталог с рисунки и разкази по тях на 15 деца – участници в проекта “История на изкуството за деца”, направени в периода 29.09.2018 – 30.04.2019 г в Археологически музей и Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Книгата се разпространява с подкрепата на Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна и Издателство Carrot.

Още за книгата: https://carrot-bg.com/product/istorii-za-izkustvoto/

Интервю с Нора Гавазова в „Оранжево небето”: https://orangesea.bg/nora-gavazova/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s