„Ели, малкото момиче с голямата коса“ е една фантасмагорична приказка, специално за дългокоси и къдрокоси немирници, както и за всички почитатели на красивата детска илюстрация. Дебютната книга на творческия тандем Фаро грее с прелестните илюстрации на художничката Калина Мухова. Стягайте багажа за щуро пътешествие до чудноват остров, населен с малки човечета, който е дом на „Ели, малкото момиче с голямата коса“. И да не си забравите гребените!

Една вълшебна история, написана от Фаро и прекрасно илюстрирана от Калина Мухова, специално за всички малки момичета, които не обичат да сресват косата си рано сутрин. Ели е малко момиче с голяма и непокорна коса. Тя живее на малък остров, далеч в океана. И тя, като повечето малки момичета, не обича да сресват косата ѝ рано сутринта. Но за всички от малкия остров, на който тя живее, това е от изключителна важност. Защо ли? Защо всички жители стават рано сутрин и се отправят към Специалното място, в което живее Ели?

„Ели, малкото момиче с голямата коса“ е идеален пример за това как една най-обикновена, прозаична и ежедневна ситуация като сутрешното разресване може да се превърне във вълшебно преживяване. Това не е една от онези книжки, които в прав текст и чрез очевадни поуки се опитват да втълпят на децата добри навици. Вместо това подходът на Фаро е друг – всичко може да се пречупи през призмата на детската фантазия и да се превърне във вълшебно и цветно преживяване. Защо трябва да решем косата си? За да сме хубави? За да изглеждаме добре? Или за да предотвратим гнева на океана и да спасим малко градче на чуден остров? Последното звучи далеч по-интересно!

Но това е една от онези картинни книги, до които си струва да се докоснете дори и текстът вътре да липсва или пък да е на неразбираем за вас език. Защо ли? Заради приказно красивите илюстрации на Калина Мухова. Работата на художничката е от висока класа и по наше скромно мнение спокойно можем да я наредим до издания, нарисувани от звезди на детската книга като Емили Хюз, Джо Тод-Стантън, Джим Фийлд. Страница след страница, рисунките ни отвеждат на онова „Специално Място” до което искаме да се връщаме отново и отново.

Още за книжката: https://elli-book.com/

Представяне в „Оранжево морето”: https://orangesea.bg/elli-book/

ФароАрт във Фейсбук: https://www.facebook.com/faroart2020

Фаро е творчески псевдоним, зад който се обединяват двама души. Детската книжка с илюстрации „Ели, малкото момиче с голямата коса“ е техния първи съвместен проект.

Калина Мухова е българска илюстраторка, която от години живее в Италия, където и е следвала магистратура със специалност илюстрация в Академията за изящни изкуства в Болоня. През 2018 публикува с издателство Tunué първата си графична новела “София от Океана”, написана от Марко Нучи; през 2019 излиза “Балконът” с издателство Точица, както и “Диана с главата надолу” с издателство Canicola. В момента работи като илюстратор на свободна практика в Болоня.

Реклама

One thought on “„Ели, малкото момиче с голямата коса“ от Фаро и Калина Мухова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s