„Приказки за безстрашни момичета” (изд. Хермес) е издание, което си струва да грабнете заради поне петнадесет причини. Петнадесет приказки от близо и далеч, петнадесет сюжета от различни култури, съживени за ново поколение читатели, петнадесет героини, олицетворили качества като индивидуалност, независимост, свободен дух, вяра в собствените си способности и вътрешна сила. Прибавете към тези причини и още поне две – сладкодумния преразказ на Анита Ганери и изящните стилни илюстрации на талантливата виетнамска художничка Хуа Лей. Май вече е пределно ясно – „Приказки за безстрашни момичета” не е книга, която искаме да пропуснем!

Вдъхновяващи истории за силни и независими приказни героини от цял свят! Този прекрасно илюстриран сборник съдържа 15 приказки от цял свят с необикновени главни героини. Те са умни, безстрашни и независими, поемат контрол над съдбата си, без да разчитат на принцове или рицари. Запознайте се с Брадаманте, която се впуска в битка върху летящ кон, Унанана, която спасява децата си от търбуха на слон, малката Моли Упи, която надхитря великан, и още много храбри момичета.

Швеция, Индия, Африка, Япония, Русия, Канада, Перу… Пъстрият фолклор на различните народи е неизчерпаем извор на вдъхновяващи истории и поучителни приказки, но тези тук са по-различни. Това са „Приказки за безстрашни момичета” и техните героини не чакат принца на бял кон, нито рицаря в златни доспехи, нито дори хитрия селски момък. Да си девойка в беда не означава да си безпомощна. А щастливият край не е равносилен на сватба с красив непознат от знатен род.

Знаем, че понякога книги за смели момичета, бунтарки и жени, променили света някак си автоматично стават обект на критика от определени хора. Уви, има и читатели, които вместо да оценят универсалните ценности, застъпени в тези издания, търсят под вола теле и ги обявяват за част от някаква световна конспирация, политика, целяща да поквари младите и впечатлителни умове на децата ни и да ги превърне в това или онова… Аз пък, като баща на три дъщери, приветствам появата на такива книги.

Историите в „Приказки за безстрашни момичета” са не само интересни и интригуващи, но и по ненатрапчив начин предоставят на децата, и особено на момичетата, позитивни примери, образи за подражание и ролеви модели. Лично аз нямам никаква нужда от традиции и ценности, които систематично представят момичетата и жените като нуждаещи се от помощ и закрила, като жертви, очакващи спасение. С това, разбира се, съвсем не искам да кажа, че всяка класическа приказка се нуждае от пренаписване и съвременен контекст. Но е важно и читателите (пък и обществото като цяло) да осъзнаят, че няма място за стереотипни роли и предопределени пътеки, че да си незамисим не означава да си сам (или саможив), че женствеността и силата не са противоположности. Именно на тези идеи служи и тази книга.

Луксозното издание на „Хермес” с твърди корици е самата прелест, точно както заслужават майсторските цветни илюстрации на Хуа Лей. Благодарение на тях „Приказки за безстрашни момичета” е не просто увлекателна и съдържателна, но и изключително красива книга. Чудният превод е дело на безстрашната Лора Филипова.

Още за книгата: https://ikhermes.bg/prikazki-za-bezstrashni-momicheta.html

Ревю на сайта „Детски книги”: https://detskiknigi.com/prikazki-za-bezstrashni-momicheta/

Интервю с Лора Филипова: https://ikhermes.bg/blog/blog/prykazky-za-bezstrashny-momycheta-lora-fylypova-razkazva-za-smelyte-pryncesy/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s