​Запознайте се с Кики, Неда и Ману, Тито и Леон – петима представители на оскъдната фауна на далечния Север и главни герои в „Приятели завинаги” (изд. „Хермес”), дебютната илюстрована книга на Галина Андонова. Там, където светът е с кован от вечен студ всеки има нужда от приятелство, което да го топли. Но как постъпват истинските приятели? И дали приятелството може да е завинаги, дори когато е поставено на изпитание?

Ако липсата на сняг тази зима не ви дава мира, то може би имате нужда точно от една такава полярна приказка! „Приятели завинаги” започва с кратка римувана предистория, която ни дава да разберем, че Кики, Неда и Ману, Тито и Леон са били сплотени именно от суровата природа. Нищо не може да те сближи с приятели така, както да се изправите заедно срещу виелицата и да оцелеете сред необятните снегове. Уви, понякога дори и най-верните приятели се поддават на някои изкушения и допускат грешки…

Над главата на белия мечок Тито ненадейно прелита някаква странна, шумна птица. Децата веднага биха забелязали, че това всъщност не е никаква птица, а моторен самолет, но за полярния мечок тази неочаквана среща се оказва началото на един низ от перипетии, който все пак ще завърши щастливо и ще му даде един добър урок по приятелство и споделяне… Но нека да не изпреварваме събитията.

Работата е там, че такива метални птици често разнасят какви ли не товари. Включително и доста апетитни товари, които са си истинска рядкост, направо невиждано съкровище за географските ширини, обитавани от белите мечки. Тито се сдобива с цял куп апетитни зелени ябълки. Но вместо да сподели сочната находка с останалите от компанията, той решава да се скатае в бърлогата си и сам да се нагости. Тито дори и не подозира, че сладкото му мляскане може да бъде дочуто от останалите, но както можете да се досетите, Кики, Неда, Леон и Ману никак не остават очаровани от грозната постъпка на мечока… Дали това няма да е краят на тяхното приятелство?

„Приятели завинаги” е обещаващ дебют, който съчетава интересна и поучителна история за малките читатели с множество оригинални цветни илюстрации. Очакват ви 40 страници приключения сред преспите в компанията на симпатичните северни животни!

Още за книгата: https://ikhermes.bg/prijateli-zavinagi.html

Интервю с Галина Андонова: https://ikhermes.bg/blog/blog/ynterviu-s-halyna-andonova-avtor/

Забавна история за истинското значение на думата „приятелство“. Кики, Неда и Ману, Тито и Леон обитават студения Север. Животът им в ледената пустош никак не е лесен. Добре че си имат дебели кожуси да ги пазят от свирепите виелици. И здраво приятелство, което да топли сърцата им. Един ден обаче белият мечок Тито се натъква на необичайна находка – вкусни зелени ябълки. И уж случайно ги скрива, за да не му ги вземе някой. Дори и този някой да е негов близък приятел. Но скрито-покрито в Севера няма. Кики и Неда, Ману и Леон дочуват сладко хрупане от бърлогата на мечока. И скоро забъркват такава каша, от която само истинското приятелство може да ги измъкне.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s