Хрумвало ли ви е някога, че докато ви няма през ваканцията можете да поверите кучето си на… енот с шотландска поличка? И дали бихте го сторили изобщо ако знаехте, че въпросният енот и неговите приятели се готвят да се забъркат в приключението на живота си? Енотът Били Стюарт и ръководената от него група на Дзенскаутите, придружавани от съседския пудел ФруФру са сред природата, когато ги връхлита люта буря. За да се скрият от природните стихии младите авантюристи се приютяват в една от близките пещери, но дали идеята им е била добра е под въпрос! Пещерата започва да се наводнява и другарите са принудени на навлязат навътре и да изследват тунелите в търсене на друг изход. А дали е било случайност, че по пътя енотчето открива стария бележник на дядо си? Та нали точно днес Били Стюарт трябваше да се срещне с дядо Вирджил, който твърди в писмото си, че е открил тайната на  пътуването във времето? Това са само част от интригуващите въпроси в изпълнената с ребуси, загадки и комикси книга за млади читатели, дело на канадското дуо Ален М. Бержьорон и Сампар. „Били Стюарт: 1. Дзенскаутите” е началото на шарена и щура нова поредица на изд. „Дуо Дизайн”.

Били Стюарт е млад енот, който мечтае да последва дядо си Виржил, дързък авантюрист. С него той би преодолял най-бурните потоци, би покорил планините с най-стръмни върхове. С една дума, би се изправил срещу най-страховитите опасности. Един ден Били получава писмо от Виржил. Той му съобщава, че е открил начин да пътува във времето, и го кани да се сбогуват преди голямото заминаване. Били е смаян. Как дядо му е успял да намери начин да пътува във времето? Не трябва да се губи нито минута. Заедно с другите дзенскаути Били Стюарт отива в сърцевината на гората на Канюк, пещерата Рот. Но мястото на срещата им се струва прекалено мрачно и странно. А и Виржил не се вижда да е там…

„Били Стюарт: 1. Дзенскаутите” е детски приключенски роман, който преминава от една форма в друга. Ту четем директния разказ на главния герой, сякаш в ръцете ни е дневникът на Били, ту попадаме на любопитните факти и авторски бележки на Ален М. Бержьорон, ту пък сюжетът продължава под формата на комикс, нарисуван от Сампар.

Представете си нещо като смесица между детски роман-дневник, приключенските книги за Джеронимо Стилтън и комиксите на Дисни. Имаме нахакан протагонист, който от време на време се оплаква от задълженията си (в случая – грижата за съседския пудел) и си пада по командоренето (та нали е лидер на отряда!). Но имаме и герои-животни с приключенски дух и художествено оформление с повече изразителни, цветни шрифтове, отколкото можем да изброим на пръстите на двете си ръце. И не на последно място – имаме комикс сегментите, които лично на мен са ми любимата част от книгата, при това с участието на скаути и с дядо-авантюрист, доста а-ла патетата-тризнаци Хюи, Дюи, Луи и чичо Скрудж.

За своите над 150 страници, „Били Стюарт: 1. Дзенскаутите” се чете не просто на един дъх, а със светкавично темпо. Децата със сигурност ще искат да узнаят какво очаква героите накрая на пещерата, а стигнем ли до там разбираме, че това е едва увода за едно още по-вълнуващо приключение, което тепърва предстои да четем на български.

Но освен четенето на книгата, тук ви очакват и някои предизвикателства за ума и очите – екшънът с Били Стюарт съдържа и ребуси и загадки, поместени между главите, а отговорите са поместени в края на книгата. От бележките на автора пък малчуганите ще научат интересни неща за произхода на Мечо Пух, факти за една чудновата пещера и каква е разликата между сталактити и сталагмити.

Още за книгата: http://www.duo-design.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s