Ако има нещо, за което родителите да са наистина благодарни на YouTube, то това е видео съдържанието с идеи за творчески проекти и научните експерименти, по които доста деца се запалват. И все пак, далеч не е задължително да сте пред екрана, за да се захванете ентусиазирано с всевъзможните опити и да превърнете балкона или детската стая в лаборатория. Изд. „Робертино” започват нова серия от книги, наречена „Магическа наука”. Създадена от Паула Наваро и Анхелс Хименес и илюстрирана от Бернадет Куксарт, поредицата има за цел да ангажира деца между 6- и 12-годишна възраст, като представя всевъзможни явления от ежедневието през призмата на научното. Първото от четири заглавия вече е тук – „Изненадващи експерименти със звук”.

Включените в книгата 16 лесни, но вълнуващи експеримента, които могат да бъдат направени с предмети от бита, които се срещат вкъщи или в училище. Тези много интересни и лесно изпълними опити използват ритъм, глас, вода и други средства, които да ни помогнат да разберем какво е звукът и как той се получава и предава.

Младите изследователи ще имат доста работа – 16-те експеримента включени в книгата изискват доста подготовка. Преди да откриете някои природни закони най-напред  ще трябва да приготвите сами нужното за целта оборудване, но… не се притеснявайте. Ще са ви нужни единствено малко сръчност и подръчни материали. Ще има да режете, сгъвате, лепите, връзвате… Но ако всичко върви по план, накрая току виж сте се сдобили със саксофон, ръчна изработка. А какво ще кажете за импровизиран стетоскоп? Или пък с чифт… извънземни уши! Две картонени чашки и малко корда и готово – вече имате и телефон!

Предложените в книгата проекти ще се харесат на всички малчугани, които си падат по часовете по ръчен труд, но покрай дистанционното обучение са принудени да творят сами вкъщи. След като веднъж сте успели да конструирате необходимите за експериментите вещи, идва ред и на най-забавната част. Ще свирите със сламки и музикална кутия, ще се забавлявате с подскачащи зрънца ориз, а накрая ще можете да оповестите резултатите от своите опити на целия свят, при това тъй че да ви чуят всички – от собствения си домашно приготвен мегафон!

Още за книгата: https://robertino.bg/product/iznenadvashti-eksperimenti-sas-zvuk

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s