Какво е по-хубаво от нова книга на Катрин Ръндъл? Две нови книги на Катрин Ръндъл! А какво е още по-хубаво и от това, особено през декември? Ако една от книгите е коледна! Писателката, която ни спечели с юношеското приключение „Изследователят” наскоро се сдоби с още два превода на български език – „Добрите крадци”, книга на годината за 2019, която вече ви представихме, и… „Едно коледно желание” (изд. „Таралеж”). За разлика от другите две заглавия, „Едно коледно желание” не е роман, а илюстрована повест в голям формат. Към майсторското перо на Катрин Ръндъл този път трябва да добавим и вълшебните рисунки на Емили Сътън. „Едно коледно желание” ни среща с малкия Теодор, който остава сам-самичък навръх Бъдни вечер. Далеч от родителите си в един красив, но празен и хладен дом, момчето не желае нищо по-силно от малко компания, която да сгрее сърцето му за празника. И ето, че скоро Теодор намира шепа нови и много, ама много необичайни приятели.

Преди да сте попитали – не, разлика от своя колега Кевин, Теодор не бива навестен от двойка непохватни бандити. На дъното на една картонена кутия момчето намира четири играчки за елха – дървено люлеещо се конче, червеношийка, оловен войник барабанчик и ангелче. Когато Теодор осъзнава, че заетите му родители няма да са си вкъщи за празника и дори бавачката му, възрастната госпожа Гудиър, няма да го навести, самотното хлапе си пожелава чисто и просто на не бъде само…

„Когато си пожелаваш нещо, трябва да си го пожелаеш с цялото си сърце и душа.”

…и желанието му се сбъдва!

Старите орнаменти от кутията изведнъж придобиват живот и това слага началото на едно изпълнено с невероятни премеждия коледно приключение.

„– Не ми е позволено да излизам сам от вкъщи.

– Кой казва?

– Родителите ми.

– Но те не са тук, нали?

– Не – отговори Тео и се втренчи в обувките си.

– Пък и ти няма да си сам – убеждаваше го червеношийката. – Ще бъдеш с нас.”

И както всички значими събития, приключението на Теодор и коледните играчки също няма да е просто низ от чудеса, а ще промени участниците в него. Всяка един от спътниците на момчето има нужда от помощ, а търсенето на разрешение на проблемите ще ги сплоти и промени. Теодор не само ще се убеди в силата на желанията, но и в собствените си сили. Момчето ще стане по-уверено и самостоятелно, като на свой ред помага за сбъдването на желанията на кончето, червеношийката, войникът и ангелчето. Да откликнеш на чуждите нужди и да се притечеш на помощ е същността на истинското приятелство. А краят, разбира се, е стоплящ и щастлив.

„Едно коледно желание” се чете на един дъх и въпреки по-съвременната сцена, на която се развива действието, в историята има щипка от онова особено очарование, което свързваме с коледни класики като „Лешникотрошачката” или „Нощта преди Коледа”.

Възхитителните цветни илюстрации на Емили Сътън са нещото, заради което ще ви се прииска да разлиствате книгата отново и отново. С всеки мъничък детайл художничката гради атмосфера и носи празнично настроение, без значение дали става дума за покритите със сняг улици, заскрежената гора, натежалите от играчки и подаръци рафтове на магазините, отрупаната с лакомства коледна трапеца, пищно украсената елха… Дори по-малките декоративни рисунки, сгушили се сред параграфите са тъй красиви, но стигнете ли до някоя от илюстрациите на цяла или дори на две страници – там дъхът спира!

Прочетете откъс и научете още за книгата: https://www.vakon.bg/edno-koledno-jelanie

One thought on “„Едно коледно желание” от Катрин Ръндъл, с илюстрации от Емили Сътън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s