Вирусът! Най-новото страшилище! И вероятно най-древното. Но за да го обясним на децата си имаме нужда от модерен, достъпен, разбираем… и все пак научен език. Нима е възможно? Да! Богуш Янишевски го постига с лекота в своята книга „Вирусът и други мънички организми”, която долита до нас благодарение на изд. „Ракета”. С помощта на впечатляващо количество проучвания, богато въображение и цветните илюстрации на художника Макс Скорвидер, авторът е успял да превърне микробиологията в макрозабавление за млади читатели!

Богуш Янишевски е автор, който придоби популярност в родната си Полша през последните няколко години със своята образователна поредица „Това, което възрастните не ти казват”. Серията цели да отговаря на онези въпроси, на които подрастващите често получават отговори от рода на „Ще разбереш, когато пораснеш” или „Като му дойде времето, ще го учите в училище”. Серията включва книги на теми като икономика, политика, климат, изкуствен интелект и др. Беше очаквано и логично при създалата се ситуация авторът да впрегне усилия и в повече от актуалната тема за вирусите, с която всъщност дебютира и на български език.

Моля, запознайте се с Петър. Петър е вирус. И на Петър му се живее! Но за целта му е нужна среда,  в която да се развива необезпокояван. Ех, ако можеше само да проникне в човешкото тяло… Такъв дълголетен организъм е човекът, че и социално животно на всичкото отгоре – обича да се среща със себеподобните си, а това като нищо би помогнало на Петърчо да скача от човек на човек и да се разпространи къде ли не. Не е проста работа, но с много старание и малко мутация, кой знае, нещата може и да се получат. Преди да се усетим, всички ние сме в хватката на пандемията! И ако тя буди толкова несигурност и въпроси  у възрастните, представете си само объркването в главите на децата.

„Вирусът и други мънички организми” ви идва на помощ като книжна ваксина срещу неинформираност. Да, въпросите на малчуганите понякога са непредвидими, но е трудно да се сетим за нещо по темата, което да не е засегнато в 64-те страници на новото издание на „Ракета”.

Това не е заглавие, опитващо се да яхне вълната на наболели злободневни теми като карантина и пандемия, но определено се появява в подходящ момент, когато въпроси за вируси, бактерии, бацили и имунитет направо валят.

В този ред на мисли, често да си кажем, колко от възрастните сред нас знаят разликата между вирус и бацил и са в състояние да я обяснят на дете? Освен на този въпрос, книгата ще хвърли светлина също и върху:

•          Как действат, как се разпространяват и защо са устойчиви на антибиотици?

•          Кои са силните и слабите страни на нашата защитна система и как работят ваксините?

•          И още нещо особено важно: как хората могат да се предпазят от вирусите – как се спазва хигиена правилно, кога е време за карантина и какво значи да повишиш имунитета си.

Макс Скорвидер пък е отговорен за забавните комиксови илюстрации, които заместват  типичните за книги по подобни теми диаграми, таблици и чертежи.

„Тръгни на невероятно пътешествие в дълбините на човешкото тяло. Погледни към него от перспективата на вирусите и бактериите. Разбери защо за тях си така апетитно парче, защо някои са опасни, а други могат да се превърнат в твои приятели. Книгата обяснява на достъпен език историята на коронавируса, който предизвика света ни да се промени до неузнаваемост. Страхотно илюстрирана, написана с чувство за хумор и пълна с подробна научна информация. Препоръчваме!“

Д-р Елжбиета Лентарович,

Катедра по структурна геномика РНК, Институт по биоорганична химия, Полша;

д-р Агниешка Белтер,

Катедра по медицинска биология, Институт по биоорганична химия, Полша

Преводът от полски на български е поверен на Милена Милева, която е доказан професионалист и е подходила с внимание към всеки детайл. Изданието достига до вас с подкрепата на научната лаборатория за деца на „Байер“ – „Байлаб“.

Още за книгата: https://www.raketabooks.com/bg-product-details-65.html

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101378796/knigata-virusat-i-drugi-manichki-organizmi-predlaga-zanimatelen-razkaz

За автора:

Богуш Янишевски е завършил MBA и е посветил целия си професионален живот на развитието на неформалното образование. Убеден е, че светът може да се промени към по-добро, и това трябва да стане чрез реформи в образователната система. Янишевски вярва в персонализираното обучение, поради което в работата си прилага инструменти, свързани с менторството. Освен че е създал текста на „Вирусът и други мънички организми“, е автор и на научнопопулярни книги за деца по икономика и политика, както и на издания за космоса, климата и човешкия мозък.

***

Експертите за „Вирусът и други мънички организми“

„Тръгни на невероятно пътешествие в дълбините на човешкото тяло. Погледни към него от перспективата на вирусите и бактериите. Разбери защо за тях си така апетитно парче, защо някои са опасни, а други могат да се превърнат в твои приятели. Книгата обяснява на достъпен език историята на коронавируса, който предизвика света ни да се промени до неузнаваемост. Страхотно илюстрирана, написана с чувство за хумор и пълна с подробна научна информация. Препоръчваме!“

Д-р Елжбиета Лентарович, Катедра по структурна геномика РНК, Институт по биоорганична химия, Полша

д-р Агниешка Белтер, Катедра по медицинска биология, Институт по биоорганична химия, Полша

***

За „Байлаб“, които подкрепят издаването на „Вирусът и други мънички организми“

„Байлаб“ е инициатива на „Байер“, която цели да даде възможност на повече млади хора да се докоснат до науката по забавен и занимателен начин. Лабораторията се провежда в България от 2015 година, като представя научни експерименти от сферите на химия, биология и физика по атрактивен начин на ученици от 1-ви до 5-и клас в София, Пловдив, Варна и Бургас. От края на ноември тази година „Байлаб“ ще премине в дигитален формат, чрез който ще предоставя на деца, родители и учители разнообразни ресурси от света на природните науки. За повече информация: http://www.bayer.bg. 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s