В трескавата подготовка за Коледа и Нова година често търсим тематични празнични книги за деца, но ето, че попаднахме на една, в която са намерили място не само коледарите и сурвакарите! Множество празници, обичаи и традиции са описани хронологично от януари до декември в илюстрованото издание , част от поредицата Библиотека Аз съм българче” на изд. „Парнас”. „Празничен календар на българчето” е чудесна смес от познания за родния фолклор и тематични произведения от канона на българската детска литература. За текст и съставителство са отговорни Надя Петрова и Пламен Абаджиев, чиято работа по „Коледна книга на българското дете” вече заслужи нашите аплодисменти. Илюстрациите пък са на художника Огнян Балканджиев, познат на малките читатели от книжката „Приключенията на Прасчо” от Надежда Радева.

Запознава децата в най-съкратен вид с по-важните български празници и обичаи. Подбрани са най-популярните  стихове, приказки, гатанки и пословици, които са посветени на сезоните, календарните празници и природата. Изданието предлага на детето да попълни и свой личен празничен календар.

Дванадесетте месеца и прилежащите им празници са се сгушили уютно в 64 страници голям формат, последните от които са отредени за Личен празничен календар, което всяко дете може да състави само.

Трицифрено число стихотворения и песнички, придружени от веселите рисунки на Огнян Балканджиев очакват малките читатели. Сред включените автори са редица от най-големите родни класици – Елин Пелин, Елисавета Багряна, Асен Разцветников, Валери Петров, Дора Габе, П. Р. Славейков, Асен Босев, Йордан Стубел, Иван Вазов, Леда Милева и др.

Разбира се, книгата веднага ще влезе в употреба за края на декември и началото на януари – Коледа и Нова година заемат наистина важно място в съдържанието, но те са само малка част от него. В „Празничен календар на българчето” не са пропуснати кукерите, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, Баба Марта, 3 март, 8 март, Лазаров ден, Цветница, Великден, Гергьовден, 24 май, 1 юни, 15 септември, Никулден и още много други паметни дни и поводи. Включените произведения отразяват и смяната на сезоните свързаните с тях природни явления.

„Празничен календар на българчето” е не само чуден сборник за детската библиотека вкъщи, но може да послужи и като приятно допълнение за часовете по родинознание и извънкласно четене. Книжката ще даде и много идеи на педагози, работещи с деца от детската градина и начален курс, търсещи идеи и материали за тематични празници и детски представления.

Още за книгата: https://parnas.bg/index.php?/praznichen-kalendar-na-balgarcheto

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s