Всяка следваща книга за Лиско от изд. „Ракета” е двойна радост! Радост, защото най-накрая поредицата за любимото лисиче на Борис Априлов се завръща в книжарниците. Радост, защото луксозните издания с твърди корици са пищни нови илюстрации! А най-новото издание от серията е дори и тройна радост. Защо ли? Защото в него ни очакват цели три лисичи приключения – „Не пипай куфара”, „Чими” и „Часовникът”. След художничката Мира Мирославова, която се справи тъй прекрасно първите три книги от поредицата, този път ролята на илюстратор е поела Петя Димитрова – Leupep.

Лиско беше в гората, пътува и по море, отби се и при квадратните същества. Какво следва сега? Три по-кратки, но не по-малко вълнуващи истории, събрани в една книга. Първоначално издадени като първите три от общо шест повести, включени в книгата „Новите приключения на Лиско“ (1971), „Не пипай куфара”, „Чими” и „Часовникът” продължават добрата традиция на своите забавно-мъдри и мъдро-забавни предшественици. Пригответе се да си припявате отново: „Аз съм Димби, Димби, Димби, аз съм Димби, Димби, дом!” и да с и преплитате езика с името-скоропоговорка „Чимиджимичамиджоми”.

Нахаканото лисиче се впуска стремглаво в поредните авантюри, а те са изпълнени с проницателни диалози и философски проблясъци, които няма как да не оценят и възрастните. При това, всички възрастни, а не само онези, които са имали щастието за израснат в приятната компания на Лиско и сега посрещат с отворени обятия и сладка носталгия новите издания на „Ракета”, от които пък си личи, че са изготвени с истинско внимание и любов.

Илюзионисти и фокуси, приятели и врагове, дори и най-фантасмагоричните ситуации не са случайни. Гласът на Борис Априлов се прокрадва в пряката реч нееднократно и си позволява да каже неща, за които някои хора биха си навлекли неприятности, но… знаем, че Лиско не се бои от тях, нали?

„Отвори го, погледни в неизвестното и ако можеш, направи го известно. Не се страхувай! Рискувай и откривай!“

Тръгнете ли да подчертавате с молив блестящите цитати из повестите, рискувате да острите молива си на всяка втора страница и да подчертаете повече от половината книга. Ето просто един от многото примери:

„Без да тренира и без упражнения маймунката Марийка избяга от цирка и не завинаги, а да поскита на свобода, просто да стане по-интересно, защото беше сигурна, че като се върне, ще я уважават повече.”

Петя Димитрова – Leupep ни представя един свой образ на Лиско и компания, и при все че илюстрациите не се стремят да имитират или повтарят работата и стила на Мира Мирославова, все пак атмосферата и усещането са доста сходни, и книгата се нарежда много добре до предишните три тома, вписвайки се визуално в поредицата. По този начин феновете на Лиско ще имат една прекрасна колекция, когато от изд. „Ракета” ни зарадват и с останалите томове. Очакват ни още два сборника с останалите 7 повести за Лиско, за които вече горим от нетърпение! „Приключенията на Лиско” са съкровище на родната детска литература и е повече от радостно, че днешните деца и родители могат да им се радват в такъв чудесен вид!

Още за книгата: https://www.raketabooks.com/bg-product-details-66.html

Книгата в комплект „Лиско празнува Коледа”: https://www.raketabooks.com/bg-product-details-103.html

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/news/novite-priklyucheniya-na-lisko-v-chetvartata-chast-ot-poredicata-v282378-287914news.html

След „Приключенията на Лиско в гората“, „Приключенията на Лиско по море“ и „Лиско при квадратните същества“, любимият герой отново е с нас, при това не с едно, не с две, а с цели три нови приключения. В компанията с пакостници се включват и неразделните Димби и Домби. Читателите пък, от най-малките до най-големите, ще разберат защо, когато нещо е затворено, то трябва да се отвори, както и че най-сложните фокуси, не само в илюзионизма, но и в живота, имат най-простото обяснение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s