„Отмъстителите: Разединени“ е том 7 от „Върховната колекция графични романи MARVEL” и е първият, посветен на могъщия екип герои. И е интересно първо тяхно приключение, което да бъде включено, поради простата причина, че…ами, това е финалът. Историята разказва за най-тежкия ден в историята на Отмъстителите – ден, който ще ги изцеди до предела на силите им. Ден, в който те ще се изправят не само срещу армии от роботи и извънземни орди, но и срещу вътрешен раздор, тайни от миналото и предателство в собствените им редици. Ден, след който никой от тях вече няма да бъде същият.

Сценаристът Браян Майкъл Бендис (познат с работата си по „Върховния Спайдър-мен“) представя една история, която на пръв поглед има вид на отделни екшън сцени и разтърсващи събития, но постепенно се разкрива голямата картинка, както пред действащите лица, така и пред читателите. Голямото количество герои в историята обаче определено не дава шанс на всеки от тях да блесне. Историята се опитва да бъде много лична за героите, но как събитията тук се отразяват на всеки от тях научаваме фактически едва в последните няколко страници. Щеше ми се да има малко повече време отделено на това, отколкото на леко изкуствено разтеглени екшън сцени.

За феновете на Марвел Вселената – тук ще видите (макар за кратко) и много герои, които не са в редиците на Отмъстителите, сред които Фантастичната четворка и Спайдър-мен (макар Бендис да вмъква няколко хумористични реплики от страна на Паяка, които идват доста не на място).

От своя страна, рисунките на Дейвид Финч (изписан погрешно на корицата като „Браян“, за наше съжаление) придават успешно историята, разкадровката често разчита на по-грандиозни панели и рисунки на по цяла страница. Много приятна изненада е монтаж с панели от дългогодишната история на един от героите, класически откъс показваш как Живак и Алената вещица се присъединяват към екипа супергерои и сегмент в последния брой – „Отмъстителите: Финалът“, в който редица художници (включително българинът Алекс Малеев) преразказват някои известни събития от дългогодишната история на Отмъстителите – лично за мен, най-интересната част от изданието, чисто и просто заради разнообразието от представени стилове.

Накрая, както винаги, имаме и няколко страници с допълнителни материали, този път посветени основно на Браян Майкъл Бендис и неговата работа по Отмъстителите (една от поредиците, над които е работил – „Новите Отмъстители“, беше издавана и у нас в продължение на 20-тина броя преди малко повече от десетилетие).

Самото издание, както и другите досега, е на качествена гланцирана хартия, с изпипани шрифтове и твърда корица, която добавя поредното парченца към илюстрацията, която гръбчетата сформират.

Както отбелязах и в началото, малко е странно първата история за Отмъстителите в колекцията да бъде точно тази, която разказва финала, и не включва някои от най-популярните герои, които са били в редиците на отбора. Но пък до том 60 има още много време, така че тръпнем в очакване какво още ще ни представи колекцията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s