Едно ново издателство на картинни детски книги прави своя многообещаващ дебют. „Как лъжата се превърна в слон” на Тиери Робрехт, с илюстрациите на Естел Менс е първото заглавие в каталога на изд. „Панда”. Какво се случва с малкия Люк, когато решава да хвърли собствената си вина върху друг? Защо ли изведнъж започва да бъде следван навсякъде от един невидим, но доста осезаем слон? Тази кратка, но запомняща се история ни показва колко точно може да тежи нещо на съвестта ни.

Невинната игра на топка в градината завършва със счупен прозорец, а когато татко излиза гневен навън Люк не посмява да си признае, че всъщност самият той е ритнал топката и стоварва вината върху малката си сестричка Елеонора. А какво ли ще се стовари върху Люк?

„Не бях аз, беше сестра ми!“

Вижте как една малка и уж нищожна лъжа може да натежи така, че да попречи на Люк да играе, да се смее и да спи. Лъжата му тежи все повече. От съвсем мъничка е станала голяма, колкото … цял слон! Ами сега? Какво ще направи Люк?

Тиери Робрехт и Естел Менс работят заедно в прекрасен унисон. Текст  и илюстрации постигат голямо въздействие, превръщайки метафората за тежестта на вината в… слон! Хем забавно, хем впечатляващо и грабващо вниманието на детската аудитория. Посланието е от ясно по ясно, но предадено ненатрапчиво, без проповеди и заканително размахване на пръст от страна на авторите.

При все, че братчето и сестричето са в центъра на действието, родителите със сигурност ще забележат как част от вината за лъжата всъщност идва от реакцията на ядосания баща, която кара Люк да не си признае веднага белята. Под влиянието на собствените си емоции, таткото наказва невинната Елеонора и остава глух за обясненията на момиченцето.

В едва 24 страници белгийското дуо е успяло да засегне и морални ценности, и емоционална интелигентност, и семейни взаимоотношения. Книжката се чете за минути, но със сигурност ще постигне дълготрайни ефекти. И то не само у децата.

„Как лъжата се превърна в слон” идва преведена от френски от Светлина Боева, с твърди корици, гланцирана хартия и прекрасен цветен печат. Нямаме търпение да видим с какво още ще ни зарадват от изд. „Панда”!

Още за книгата: https://panda-books.com/product/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%BD/

2 thoughts on “„Как лъжата се превърна в слон” от Тиери Робрехт, с илюстрации от Естел Менс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s