Кулминацията на коледната трилогия на Мат Хейг вече е тук! Издателство „Прозорец” по традиция не пропуснаха да ни зарадват с третият илюстрован роман от серията за премеждията на Дядо Коледа и компания. След появилите се съответно през 2018 и 2019 „Момче на име Коледа” и „Момичето, което спаси Коледа”, тази година посрещаме декември в компанията на „Дядо Коледа и аз”, която отново е илюстрирана майсторски от Крис Мулд. По празниците ние може и да си почиваме, но не и неприятностите. Те са готови да ударят по всяко време и както предстои да се убедите, обикновено избират най-критичните и неочаквани моменти. Коледа е под заплаха! Дали Амелия ще успее да я защити?

Нека битката за Коледа започне… Амелия вече живее във вълшебното градче Джуджешки шлем заедно с Дядо и Баба Коледа. Когато завистливият Великденски заек предприема атака, за да съсипе любимия ѝ празник, дали Амелия, новото ѝ семейство и джуджетата ще успеят да се преборят със силите на злото? Ще могат ли да опазят Коледа жива?

„Момче на име Коледа” и „Момичето, което спаси Коледа” ни спечелиха както с приказната си атмосфера, така и с Дикенсовия си мрак, както с пиперливия хумор, така и с трогателните си и драматични моменти. Точно като тях, „Дядо Коледа и аз” също балансира успешно тези елементи и личи, че Мат Хейг е писал не само с въображение, но и със сърце.

На по-възрастните читатели сюжетът ще направи впечатление с някои сцени, които сякаш са вдъхновени от съвременни коледни филмови класики като „Елф” и „Кошмарът преди Коледа”. Като човешко момиче Амелия стърчи доста над елфите и в училището в Джуджешки шлем не се чувства особено на място. Един властолюбив елф пък е решен на всичко, за да се отърве от Дядо и Баба Коледа, но вместо открит конфликт, предпочита да си служи с лъжи и измами, подклаждайки изкуствени конфликти между празничните герои. Мат Хейг сякаш прави паралел със съвремието ни, в което изфабрикувани обвинения и фалшиви новини са способни за отрицателно време да съсипят репутацията дори на най-доброжелателните и всеотдайните – в един миг си героят на деня, а в следващия… току виж те е погнала разгневена тълпа.

Темата за осиновяването и адаптацията към новия дом пък ще има дори по-голяма тежест за читателите, които си спомнят добре събитията от „Момче на име Коледа” и си спомнят детството на нещастното хлапе, което толкова много години по-късно се превърна в белобрадия старец, носещ радост на света. Уви, понякога нещата от които имаме нужда не влизат в чували и не могат да бъдат опаковани в кутия с красива панделка.

Почитателите на Мат Хейг и неговата трилогия няма да бъдат разочаровани от „Дядо Коледа и аз”. Една година чакане определено си струваше, а за удоволствието, то се знае, е виновен и Крис Мулд, чиито графики така добре пресъздават героите и настроението на текста.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/dyado-koleda-az-740

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s