Хрумнало ли ви е някога, че разните му там таласъми, троли и вампири вероятно също приспиват своите малки отрочета с песни и рими? А чудили ли сте се как биха звучали те? „Приспивни песни за феи и чудовища” (изд. „Enthusiast”) е книга за безстрашни деца и родители от Сотир Гелев, която доказва, че понякога и най-големите страхотии са способни да ни донесат приятни сънища. Приказни персонажи и легендарни мракобесия от близо и далеч са намерили място между кориците на това изящно издание, съчетало гъделичкащо мрачни рими и прелестни илюстрации.

Всяко дете обича да заспива, докато му пеят сладка приспивна песен. Децата на таласъмите, великаните, водните духове, троловете и феите не правят изключение и също обичат приспивни песни. В тази книга са записани някои от тези песни, преведени на човешки език, за да могат малките читатели да ги разберат и научат наизуст. Но трябва да предупредим, че те са предназначени за безстрашни деца и родители. По-страхливите също могат да ги четат и слушат, но за всеки случай препоръчваме да се завият с одеяло през глава.

Измъчван от главоблъсканици сфинск страда от безсъние. Погнат от слънчевата светлина вампир приспива детето си за през деня. Малко тролче заспива с обещанията за свой собствен мост в планината. А пожеланието „Да спиш в кош, да сънуваш златен грош” вероятно звучи повече като проклятие за джуджетата, тъй като неуморните малки миньори в никакъв случай не биха се задоволили с една-единствена монета – те мечтаят за несметните съкровища, скрити в земните недра. Тези и още  куп други създания от дебрите на хорското въображение оживяват в „Приспивни песни за феи и чудовища” благодарение на таланта на Сотир Гелев.

Самата идея за приспивните песни на чудовищата звучи достатъчно оригинално, за да посегне човек към изданието, но изпълнението е невероятно находчиво, остроумно, забавно и същевременно носещо чисто естетическа наслада. Илюстрациите на Сотир Гелев са не просто красиви, те оживяват с характерната за твореца индивидуалност и стилизация. Има нещо особено, неуловимо и лично в работата на Сотир Гелев (това важи с пълна сила и за Пенко Гелев), което прави творбите му моментално разпознаваеми, будещи желанието да се потопиш в тях. „Приспивни песни за феи и чудовища” със сигурност не прави изключение. Това си е една малка галерия на чудноватото и фантасмагоричното, към която ще искате да се връщате отново и отново.

Някои от текстовете пък са способни да застанат редом до тези на песните на Дани Елфман от „Кошмарът преди Коледа” – пропити са с толкова много атмосфера и духовитост! Римите ще накарат децата да изпитат онзи особен вид уют, който те кара да се сгушиш под одеалото си, и то далеч не само защото е топло и меко.

„Приспивни песни за феи и чудовища” е книжно бижу във всяко отношение, от авторските стихотворения и илюстрации, до дизайна на книжното тяло, та дори и до избора на хартията, чиито цвят и текстура също текстура, ако щете вярвайте, също допълват преживяването.

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/prispivni-pesni-za-fei-i-chudovishta

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/news/-prispivni-pesni-za-fei-i-chudovishta-na-sotir-gelev-v278662-286044news.html

Сотир Гелев

Сотир Гелев е роден през 1960 г. в Асеновград. Ходил е на уроци по рисуване при Георги Ковачев – един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Пловдив. През 1982 г. прави анимационния филм„Пилето“. Следващата година го реализира професионално в Държавното студио за анимационни филми. „Пилето“ участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг.

Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ допринасят за популяризирането на фентъзи литературата в България.

През 1991 г. Сотир и брат му Пенко Гелев създават списанието за комикси „Рикс“. За списанието Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“.

След 1991 г. Сотир работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за няколко филма. През 1997 г. публикува стихосбирката „Следобедно кюфте“.

През 1995 г. Сотир и Пенко основават собствена компания за графичен дизайн. За няколко години създават много плакати, запазени знаци, оформления на книги и списания. През 1997 г. те издават албума с комикса „Маугли“ на Пенко.

През 1998-1999 г. написват сценария на филма „Магьосници“ и го реализират като продуценти, а Сотир е режисьор на филма заедно с Иван Георгиев. След година Сотир и Пенко написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за Българската национална телевизия. Сотир отново е режисьор на филма.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“. От него реализират двеста и петдесет епизода. Сотир Гелев е сценарист на стотина от тях.
През 2008 г. и 2009 г. двамата братя продуцират сериала „Добър ден, господин Жасмин“ (отново за деца).
През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова (тя е и режисьор на филма), а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).
След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми. През 2016 излиза техният пълнометражен анимационен филм „Зоотроп“.
Пенко е продуцент, а Сотир е автор на сценария и режисьорна филма.

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. След 2012 г. издават албумите„Над дъгата“, „Над дъгата 2“ и „Аракел“. За този албумиСотир създава комиксите „Призрак“ и „Патент 64246“, а по негови сценарии Пенко рисува комиксите„Дичо Пъдаря трябва да умре“ и „Тамара“.

Албумът „Аракел“ е изцяло създаден по сценарий на Сотир.

Сотир и Пенко са автори на поредицата от комикси и книги за Илийчо и Август, която включва „Илийчо и Август“, „Илийчо, Август и седемте джуджета“ и „Илийчо, Август и Гергин“.

През 2016 г. излиза книгата „Обикновени разговори“ с илюстрации от Пенко Гелев, написана от Сотир Гелев.

Автор е на „Как Лора се научи да брои до десет“ 2017 г.

Реклама

One thought on “„Приспивни песни за феи и чудовища” от Сотир Гелев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s