Какво става, когато безскрупулни измамници се възползват от разбитото сърце на горкия ти дядо и откраднат… замъка му? Стават цял куп неща, при това всички до едно вълнуващи! Едно обикновено момиче влиза в ролята на Робин Худ, но Ню Йорк през двайсетте години на миналия век е доста по-различен от средновековието в Шеруудската гора. Момичето е решено да защитава справедливостта, но ще й е нужен дяволски добър план и внимателно подбран екип за неговото осъществяване. Някой трябва да защити семейната чест и наследство. Дали това ще е по силите на „Добрите крадци”? След тийн приключението „Изследователят” от изд. „Таралеж” са ни подготвили нова шеметна детско-юношеска авантюра от писателката Катрин Ръндъл.

Когато замъкът на дядо й е отнет с измама, Вита решава, че трябва да оправи нещата. С помощта на новите си приятели – джебчийката Силк, въздушния акробат Самюъл и дресьора на животни Аркадий, тя съставя дързък план. Ще проникнат тайно в замъка. Ще откраднат това, което принадлежи по право на дядо й. Ще разобличат измамника. Ще бъдат добрите крадци! Планът им крие много подводни камъни, защото Ню Йорк от двайсетте години на XX век е пълен с тайни и опасности. Дали смелата Вита и верните й приятели ще успеят да надхитрят града, който никога не спи?

Изпълнена с приключения и хумор, „Добрите крадци“ е история за рисковете, които сме готови да поемем заради хората, които обичаме. Завладяващ разказ за надежда, решителност и състрадание, който ни показва, че нищо не е невъзможно, когато вложиш сърцето и душата си в него.

Един от любимите ми филми от детството е „Дяволчетата” на Ричард Донър, в който група хлапета от предградията се опълчват на шайка бандити, откриват пиратско съкровище и… с негова помощ спасяват домовете си, заплашени от кредитори и строителни предприемачи. Ето защо и сюжетът на „Добрите крадци” веднага ми допадна адски много. Тук отново имаме тайфа от младежи с разнообразни характери и специфични умения, а това, което е поставено на карта е именно домът. Да, замъкът на дядо звучи наистина внушително, но истинското съкровище, което се нуждае от спасяване в случая не е чисто материално. Катрин Ръндъл мотивира своята героиня с нещо много по-силно от отнет недвижим имот, пък бил той и замък.

„Добрите крадци” се борят за справедливост, защото няма нищо по-долно от това, да се възползваш от слабостта на един възрастен мъж, който е изгубил любовта на живота си и да лишиш него и семейството му от всички спомени, свързани с дома му. Стойността на замъка в случая е емоционална и сантиментална, защото корените ни и домът ни са незаменими. И тъй като понякога „законно” и „правилно” за нещастие се оказват две съвсем различи неща, това дава на Вита повече от нужната мотивация да се впусне в една вихрена и опасна авантюра! А читателят й стиска палци със затаен дъх на всяка крачка!

Катрин Ръндъл пише красиво и убедително, карайки своята аудитория не просто да следи действието, а да го почувства. Вита е силна, решителна, самоотвержена героиня, която ще се хареса на подрастващите, а и ще им даде добър модел за подражание, а дядо й е персонаж, към когото те ще изпитат умиление и съчувствие. „Добрите крадци” е не просто вълнуващо приключение, но и разказ за приятелство, героизъм и жертвоготовност.

Още за книгата: https://www.vakon.bg/dobrite-kradci

Ревю в сайта „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/dobrite-kradci-kradat-vnimanieto-na-chitatelite/

One thought on “„Добрите крадци” от Катрин Ръндъл

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s