Дошло ви е до гуша от дистопии, в които тийнейджъри-избраници бутат тираничния световен ред докато чертаят любовни многоъгълници? Не ви се чете за пореден път за постапокалиптичния ад от гледната точка на Запада? Тогава не се бойте да грабнете брутално откровения роман „Кой се бои от смъртта” на Неди Окорафор, в който авторката рисува сурова картина на африканското бъдеще след края на света, който познаваме.

Геноцид вилнее в Кралството на Седемте реки в постапокалиптична Африка. Агресорите нуру са решили да следват Великата книга и да унищожат народа океке. При поредното им нападение една жена е зверски изнасилена, но тя успява да избяга в пустинята. Там ражда момиченце с коса и кожа с цвета на пясъка и веднага разбира, че дъщеря ѝ е различна. Кръщава я Ониесону, което означава „Кой се бои от смъртта?“. Години по-късно момичето чиракува при магьосник, който ѝ помага да разкрие съдбата си: тя трябва да освободи своя народ от тиранията на нуру. Поемайки по предначертания ѝ път, Оние ще се сблъска със силите на природата и традицията, ще опознае истинската любов и духовните мистерии на своята култура. А в края на пътешествието ѝ я очаква самата смърт…

Ако очаквате чисто развлекателна постапокалиптична фантастика, в която доброто и злото са ясно разграничени и съзряващи протагонисти се опълчват срещу тоталитарните потисници, то най-добре потърсете другаде. „Кой се бои от смъртта” е наистина далеч от приключенската фантастика. Нещо повече, Неди Окорафор дори не се старае да ви завърти главата с някакви невероятни сюжетни обрати, небивали конспирации, внезапни разкрития и тям подобни. И няма нужда да го прави. Защото всичко, което се случва в ежедневието на героите й е достатъчно, за да насити страниците с напрежение и да нагнети атмосферата до такава степен, че на моменти тежестта на думите й става почти смазваща.

„Кой се бои от смъртта” може и да има достатъчно сюжетни елементи, за да се впише в не един и два фантастични поджанрове, но Неди Окорафор използва наратива, за да насочи вниманието на читателя към съвсем реални проблеми. И то от онези, които все са ни неудобни, от които често предпочитаме да извърнем поглед, особено ако не се случват в нашето полукълбо. Расизъм. Сексизъм. Сексуално насилие. Експлоатация на деца. Суеверие. И повече ужаси, през които преминават децата и жените в някои части на света, отколкото сме в състояние да изброим или да си представим.

За всички, които се престрашат да се потопят в книгата, ще кажем още, че „Кой се бои от смъртта” използва като основа за своите фантастични и магически оттенъци мотиви от африканския фолклор, но Неди Окорафор не спира до там. Тя сякаш е решила да не се осланя на типичната за западната литература триактова схема и оставя историята да следва свое собствено пустинно темпо, в което понякога дребните детайли имат голямо значение. Романът е тежък, но стойностен. Една от онези книги, които оставят следи. Или дори белези.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/koi-se-boi-ot-smartta-722

Неди Окорафор е американска писателка от нигерийски произход. „Кой се бои от смъртта“ е първият ѝ роман. През 2011 г. той получава Световната награда за фантастика и е номиниран за наградата „Небюла“. HBO купува правата за сериал по книгата през 2017 г. Джордж Р. Р. Мартин, авторът на „Игра на тронове“, се присъединява към проекта като продуцент, а Окорафор е включена като консултант.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s