Том 6 на „Върховната колекция графични романи MARVEL” вече е на пазара. Сякаш поредицата стартира вчера, а вече една десета от нея е налице (а от картинката по гръбчетата вече към нас зловещо ръмжи Хълк). Този път изданието е посветено на Тор – богът на гръмотевиците, и първите шест броя на поредицата му от 2007 година. Също така, се връщаме отново към Джей Майкъл Стразински – създател на популярната научно-фантастична поредица „Вавилон 5“, който беше автор и на първия том от колекцията – „Невероятния Спайдър-мен: Завръщане към корените“. „Тор: Прероден“ започва малко нестандартно. В следствие на настъпването на Рагнарок, цял Асгард, заедно с населяващите го божества и воини, е затрит. Тор се скита изгубен в нищото, докато неговата земна самоличност – д-р Доналд Блейк, не го убеждава, че докато хората помнят боговете, този спомен е достатъчен боговете да ги има. А има ли богове, има и Асгард.

По този начин се поставя едно ново начало, както за митичното царство, така и за неговия любим син. Тор/Блейк се установява в малко американско градче, населявано от шепа добродушни хорица и се опитва да установи как по-точно може да върне побратимите си и да възстанови някогашния блясък на Асгард. По пътя си той ще се сблъска с човешкото отчаяние в страни, погълнати от война, ще разбере какво се случва с хората, когато няма богове и герои, които да ги бранят, ще почувства какво е да си сам.

Като използва тези похвати, вместо да набляга на тупаници с епичен мащаб, Стразински и художникът Оливие Куапел, представят една доста по-човешка страна на Тор. Докато четох комикса, част от мен сякаш искаше да види по-скоро как Тор разрешава дребните проблеми на хазяйката си и хапва пай в близката закусвалня, отколкото как се изправя срещу поредния страховит враг. Това не значи, разбира се, че липсва екшън. А феновете на Железния човек могат да се оглеждат и за специална поява от него.

Нужно е да подчертая обаче, че събраните тук броеве сами по себе си не разказват особено завършена история.  В края на брой 6, мисията на Тор далеч не е приключила, а какво му кроят скритите в сянка злодеи няма да разберем тук. Чакам с интерес да видя дали следващите броеве ще се появят в някой от бъдещите томове на колекцията.

Традиционните за колекцията бонус материали са поместени и тук – имаме биография на художника и колекция от вариантните корици за отделните броеве.

В заключение „Тор: Прероден“ е интересна интерпретация на героя, която беше приятно разнообразие от (почти) нон-стоп екшъна досега. И макар някои читатели да може да се почувстват леко объркани от факта, че историята започва непосредствено след важни за бога на гръмотевиците събития и приключва, точно когато загатва, че се задава още една голяма битка, цялостната идея на Стразински е силна, а рисунките на Куапел успешно улавят както най-героичните мигове, така и спокойните ситуации от ежедневието на героите.

Чакаме с нетърпение бъдещите предложения от колекцията!

One thought on “„Тор: Прероден“ от Джей Майкъл Стразински и Оливие Куапел

 1. Комикса беше хубав. И макар да е незавършена историята, на последната страница с рисунък пише „КРАЙ“. Което означава, че в тази колекция няма да видим повече от тази вселена на Тор. Защото във 2рият брой с X-Men пишеше на посл. страница „Следва продължение“. Надявам се да не е било гаф на преводача/редактора, а се надявам да видим още от точно тази история за X-Men. Този брой беше изключително добре издържан откъм грешки и гафове – доста добре преведен и редактиран, с изключение на думата „воини“ (вместо „войни“) в първите страници преди самите комикси…

  Стразински е наистина невероятен – някак много повече ми се струват сюжетите му за зрели хора, вместо за тинейджъри, а тънкият хумор който вкарва на моменти, без да нарушава баланса на цялостното усещане от атмосферата на историите ми допада изключително много.

  Пожелавам на всички читатели да си намерят този брой на ТОР, макар и недовършена историята е едно от най-добрите попадения в колекцията. И дано не виждаме повече грешки, макар да чувам слухове, че в най-новият брой за „Отмъстителите: Разединени“ са объркали името на David Finch и са го написали Браян Финч на КОРИЦАТА.

  Очаквам Вашето разглеждане и на следващите броеве от поредицата.
  Поздрави!

  Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s