Коя е суперсилата, която ни пази здрави? Не знаете ли? Тогава явно все още не сте чели „Имуните” (изд. „Софт прес”) – малка книжка с голямо послание. Написана от Милослава Абаджиева и илюстрирана от Стела Стаменкова-Дин, „Имуните” е насочена към децата от началните класове и предлага на любознателните млади читатели пътешествие из удивителния микрокосмос на собственото ни тяло, в което Имуните водят своята вечна битка с подлите виусианци, злите грипъри и безпощадните бактерийници. Правилният подход в случая е ключов, а удивителни факти и полезните съвети наистина са поднесени с много фантазия и приключения.

Бактерии, вируси, витамини и имунитет – тези толкова актуални теми са представени по напълно нов начин в „Имуните“! Прекрасните илюстрации и завладяващата история повеждат децата на чудно пътешествие в света на малките супергерои – имуните, и ги срещат с лошите вирусианци, за да ги научат на най-важното за човешкото здраве. И да им покажат, че всяко хлапе е Велика сила, защото от неговите решения зависи много. Всъщност зависи всичко.

Виждате ли топчестото момченце на корицата на книжката? Това е Васко. В началото той не е точно пример за подражание – пада си по нездравословните храни, а времето, прекарано пред екрана често е за сметка на съня му. И с това лошите навици на детето далеч не се изчерпват. Но това е така, защото малкият Васко все още не подозира колко голям е всъщност. Васко не е и сънувал, че тялото му е дом на Имуните, в чиито очи той не е просто някакво си обикновено момче, а Великата сила.

„Имуните” е една наистина нужна книжка, която не би могла да се появи в по-подходящ момент. При новото ежедневие, в което думата „вирус” е по-страшна от всякакви Торбалани и баби Яги, важно е подрастващите да добият ясна представа за процесите, протичащи в телата ни, за начините, по които можем да се предпазим от болести и вируси, за практиките, които засилват защитните сили на организма.

Милослава Абаджиева и Стела Стаменкова-Дин представят всичко като люта битка между микроскопични супергерои и злодеи, обитаващи телата. Първите ни защитават, докато вторите се стремят към надмощие и вреди, но за да надделеят в схватката, Имуните имат нужда от помощ и от нас самите. В края на приключението Васко е не само по-информиран, но и по-отговорен към самия себе си. Великата сила полага грижи за своята хигиена, добра храна, движение и достатъчно сън.

Нека малкият брой страници да не ви подлъгва. „Имуните” е доста информативна и съдържа изненадващо много текст, при това наистина увлекателен. Рисунките пък са доста приятни и позволяват на децата по-лесно да си представят иначе невидимите с просто око главни герои.

Още за книжката: https://www.soft-press.com/book/1429/

Ревю на Вал Стоева в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/imunite-zdrave-softpress/

Знаеш ли, че ти, който си малко или пък повече от метър висок, си ЦЯЛ КОСМОС за някого? И то не само за твоите мама и татко – за тях наистина си цяла вселена. Ти си голям като космос за едни малки същества, които живеят в твоето тяло. Наричат се имуни. Макар да са толкова мънички, че 50 от тях могат да играят футбол върху песъчинка, имуните са истински супергерои. И като всички супергерои са на страната на доброто – защитават теб. Тази книга ще те поведе на чудно пътешествие в света на имуните. Тук ще се запознаеш с малката Здрава и с нейния баща доктор Лимфъл, ще се качиш на високоскоростна совалка с генерал Фагоцитoне и ще се изправиш в битка срещу лошите вирусианци. Ще срещнеш и Васил – детето, което имуните се опитват да защитят. Готов ли си да разбереш защо? Имуните те очакват. В „Имуните” авторката Милослава Абаджиева и художничката Стела Стаменкова-Дин умело преплитат приказните приключения с реалните факти. Чрез историята на симпатичните имуни и лошите вирусианци малките читатели добиват първи знания за имунната система и се учат колко важни са добрата хигиена и полезната храна за човешкото здраве.

Милослава Абаджиева е криейтив лидер в рекламна агенция, майка на две деца, но преди всичко човек, който не спира да учи и търси. Завършила е курс по творческо писане на разкази на английски език и обича да измисля истории, които преразказват света по разбираем за децата начин.

Стела Стаменкова-Дин обича магическия свят на хубавите детски книжки. Работи като арт директор и илюстратор и вярва, че вдъхновението дебне отвсякъде, стига просто да държиш сетивата си отворени и да не забравяш как да се радваш на живота като дете.0

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s