„Всички мои животи” или „All my lives” (изд. „Потайниче”) е двуезичен комикс сборник, съдържащ три авторски истории, разказани (почти) без думи от художничката Милена Симеонова, позната със своите запомнящи се изяви в инициативата „Ко-Миксер”. Разлистете този забележителен комикс и ще видите как цветове, форми и символи се превръщат не просто в изразни средства, а в алтернативен заместител на текста и универсален визуален език, който не се нуждае от превод. Изданието ще зарадва всички истински ценители на деветото изкуство у нас.

Една история за мисълта „какво би било, ако…“, от която не можем да се отървем. Друга – за вълнението от новата среща и неговото утихване. И рецепта за вечна любов, в която вълшебната съставка е да не се видите никога повече. Всички – разказани с много рисунки и няколко думи.

„Всички мои животи”, едноименната история, дала името на сборника, ни среща с младо и може би не особено решително момиче, което е изправено пред поредица от избори. Някои са лесни и незначителни, други пък могат да се о кажат животопроменящи. И ето, че преди да се усетим, вече следим няколко паралелни живота, различни разклонения и възможности, породени от различните пътища, по които можем да кривнем в един или друг момент.

„Форми – отношения” е разказ за търсенето на взаимност и липсата на увереност в една среда, изпълнена с конкурентност и пробивност, в която по-тихите, тактичните и отстъпчивите понякога са изтласкани на втори план и сякаш се сливат с фона. Но любовта не подбира.

„Среща в мечтите” засяга подобни теми, по един лирично-романтичен начин, напомнящ ни за онова едновременно окриляващо и мъчително чувство, което съпровожда началото на всички връзки, когато сърцето и съзнанието ни са обсебени от някой друг.

Независимо обаче дали можете или не можете да се идентифицирате и да симпатизирате на младите героини, лутащи се в свят на несигурност и копнежи, няма как да не оцените това, което Милена Симеонова прави с комикс формата. Панелите са стилни и красиви, комуникират идеи и емоции, експериментират с изразните средства. Художничката си служи с комиксовите похвати изобретателно и органично, превръщайки „Всички мои животи” в не просто симпатично, но и  живо, запомнящо се преживяване.

Текстът е наистина малко, като там, където изобщо присъства в панелите е оставен на английски, а българският превод е поместен в долната част на страницата, подобно на бележка под линия, което е доста добро и адекватно решение. Комиксите на Милена Симеонова със сигурност ще намерят почитатели и зад граница. Ако си падате по работата на Скот Маклауд, не пропускайте да разлистите „Всички мои животи”.

Още от Милена Симеонова: https://www.behance.net/milenabird и https://allmylives.online/

Още за изданието: http://www.vetrovete.com/vsichki-moi-jivoti-tri-komiks-istorii-all-my-lives-three-comics-stories-ot-milena-simeonova

One thought on “„All My Lives. Всички мои животи“ от Милена Симеонова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s