Зимата май вече чука на вратата, но есента все още не тръгнала да си отива. Тъкмо време да прочетем на децата „Есенна приказка”. Новото предложение на младото изд. „Лисиче” е изримувано от Дарина Кръстева и илюстрирано от Ирина Македонска и гарантирано ще се хареса много както на мъниците, така и на всички днешни родители, които са израснали с класически римувани приказки като „Работна Мецана” и „Горският ЦУМ”. „Есенна приказка” съчетава куплети в най-добрите традиции на родните стихотворения за най-малките и топли, съвременни илюстрации, изпълнени с много атмосфера и уют.

Над зелената дъбрава

златна есен се задава.

Оцвети листа и клони,

круши медени отрони,

ябълки и сладки дюли,

грозде, орехи обрули.

Така започва тази  история, която сякаш има не само звънко звучене, но и от нея сякаш се носят дъхави, събуждащи апетита аромати. Да, най-добре е да четете „Есенна приказка” след вечеря и преди лягане, защото римите на Дарина Кръстева наистина събуждат апетита! А това е така, защото героите тук са заети с приготвянето на зимнина по изпитани (и изкусителни) рецепти. Горските обитатели нямат намерение да губят време и оползотворяват всеки есенен дар, превръщайки го във вкусни запаси за предстоящата сурова зима. Други от благата пък ще бъдат излапани незабавно!

Но… все пак внимавайте, защото лакомията не води до нищо добро. Питайте Мечо по въпроса. След като излапва сладката, приготвени от мама направо от буркана, коремчето му започва да се бунтува. Но спокойно, това не е нищо, което мама да не може да пребори с малко топъл билков чай.

„Есенна приказка” е наистина благозвучна, а илюстрациите на Ирина Македонска са толкова чаровни и приветливи, че е трудно да не ви се прииска да разлиствате книгата отново и отново. Чудно изпълнена детска книга, която спокойно може да конкурира доста хитови преводни издания за деца и доказва, че и родните създатели на картинни книги по нищо не отстъпват на световните си колеги.

Още за книгата: https://shop.foxbooks.bg/nachalo/3785-esenna-prikazka.html

2 thoughts on “„Есенна приказка” от Дарина Кръстева и Ирина Македонска

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s