Що е то „Безбука”? Краткият отговор на този въпрос гласи следното: ,,Безбука“ е книга, която запознава малките читатели между 5 и 9 г. с българската азбука чрез игра на думи. Но освен това „Безбука” е и издание, което е способно да предизвика усмивка у читатели от всички възрасти и впечатлява със своята оригиналност, закачлив хумор и изобретателен подход към представянето на родната азбука. Остроумните рими на Симона Янакиева и свежите, колоритни илюстрации на Боян Йорданов – Босилек ще ви накарат бързо (и безвъзвратно) да се влюбите в тази ненатрапчиво образователна и интелигентно забавна книга.

„Без „А“ акула не се вижда и от най-високата кула“.

За разлика от всички останали римувани книги, книжки и книжчици, поставили си за цел да помогнат на прохождащите читатели в научаването на азбуката, обектът на днешната статия прави нещо много различно и преобръща познатия ни до болка модел с главата надолу. Всички ние със сигурност сме попадали на не едно и две издания, действащи на принципа „А като агънце, Б като бухал”, или пък оприличаващи буквите на къщички, животинки и какво ли не още. Вместо това обаче „Безбука” залага на ЛИПСАТА на буквите! И с това грабва моментално вниманието и интереса на децата.

Акула без „А” е кула, брадва без „Б” радва борчето, което няма да бъде отсечено и т.н. И удовоствието идва не само от забавните илюстрации и рими, но и от усещането на детето, че схваща шегата, че съзира играта на думи, осъзнава колко голяма разлика може да предизвика една-единствена буква, чието отсъствие може да предизвика тотално ново значение. А Симона Янакиева се е постарала доста, за да свърже логически значенията на двете получили се думи. И ако при „ Г” и „Д” с „гроздобер” и „розобер” изглежда сравнително лесно, то почакайте само да стигнете до предизвикателства като „Й” или „Ь”.

Разбира се, не всички стихчета могат да бъдат схванати веднага от децата, но и за това е помислено. Мъниците могат лесно да разширят речниковия си запас с помощта на родител, или пък директно от включения в края на книгата кратък „Речник на нови и любопитни думи”, в който по-трудните понятия са обяснени на разбираем и достъпен език.

Последните страници пък са своеобразно хвърляне на ръкавицата към децата. Там авторите подканват малчуганите да опитат да измислят свои собствени рими и игрословици, помагайки им с няколко подсказки да направят първите стъпки.

Но грижата за качеството на изданието не спира до тук. Чудесното художествено оформление и специално създаденият за книгата шрифт правят „Безбука” още по-привлекателна и функционална. Чудеснен замисъл и реализация, които с право са получили подкрепата на Национален фонд „Култура”.

Официалният сайт на „Безбука”: https://bezbuka.bg/

„Безбука” във Фейсбука: https://www.facebook.com/bezbuka/

Представяне на „Безбука” по БНР: https://detskotobnr.binar.bg/19007/bezbuka/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s