Обожавам случаите, в които едно произведение на изкуството само по себе си служи като катализатор за още и още изкуство, в различни сфери, жанрове и формати. Прекрасно е как дадена творба се превръща в крайъгълен камък и вдъхновява поколения нови творци, които на свой ред създават нещо стойностно, дълбоко и красиво. Едно такова произведение безспорно е „Малкият принц”. Освен много усмивки и сълзи, отворени очи и съзнания, анализи и дебати, книгата на френския писател и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери е като своеобразен голям взрив, поставил началото на цяла вселена, в чийто център е астероидът B 612. Там кръжат игрални и анимационни екранизации, театрални постановки, музика, комикси, компютърни игри и мултимедийни проекти… Днес прибавяме към тази вселена и една нова, ярка звезда – илюстрованата биографична книга на Петер Сис „Летецът и Малкият принц: Животът на Антоан дьо Сент-Екзюпери”, издадена на български от „Жанет 45”.

Антоан дьо Сент-Екзюпери се родил във Франция през 1900 г. Самолетите били току-що изобретени. Антоан мечтаел да полети и когато пораснал, станал пилот ― и така започнали неговите приключения. Намерил си работа като доставчик на поща по въздуха, която никой дотогава не бил изпълнявал. Той и колегите му летци пътували до далечни места и откривали нови начини за придвижване. Антоан летял над планини и пустини. Сражавал се с ветрове и бури. Опитвал се да счупи различни авиационни рекорди, а понякога дори катастрофирал. От своя самолет Антоан наблюдавал земята и се вдъхновявал да пише за своя живот и за своите героични приятели в своите разкази и мемоари. Възхитителната биография, написана и нарисувана от неповторимия Петер Сис, празнува живота и творчеството на автора на „Малкият принц“, една от най-обичаните книги за всички времена.

Много сълзи роних навремето като дете, когато прочетох „Малкият принц” за първи път. (Днес резултатът няма да е много по-различен…) Рядко си пусках касетата с аудио драматизацията на Балкантон, беше ми прекалено тъжна и меланхолична… Затова пък едноименната песен на Дони и Момчил звучеше често вкъщи. По БНТ се излъчи японския аниме сериал „Приключенията на Малкия Принц” (Hoshi no Ōjisama Puchi Puransu), заради който редовно се прибирахме вкъщи и сядахме пред телевизорите. Семейно многократно сме ходили да гледаме и представлението „Малкият принц” в Куклен Театър Пловдив.

През последното десетилетие станахме свидетели на интересна анимационна интерпретация с прелестни стоп-моушън сегменти – филмът на Марк Озборн от 2015 година. Той пък бе последван от документалния „Invisible Essence: The Little Prince (2018)”. Да не забравяме и компютърно анимирания сериал от 2010 година, който може би няма да предизвика възторг у най-ревностните почитатели на книгата, тъй като е доста далеч от оригинала и използва мотивите на Екзюпери по много по-различен, развлекателен и приключенски начин. Този път Малкият Принц и Лисицата посещават различни планети, където се борят със сърце и въображение срещу сенките на Змията причиняват мъка у различни общества и цивилизации. Именно покрай сериала се появи и прекрасна поредица от 24 тома комикси, като в първия том се съдържа и кратка творба от легендарния художник Жан Жиро – Мьобиус – един от последните комикси на маестрото преди да ни напусне през 2012. Като стана дума за комикси, да не забравяме и артистичната графична адаптация на друг френски художник – тази на Жоан Сфар от 2008 година.

И с риск да прозвучи нескромно, не мога да устоя на изкушението да не спомена тук и моето зрънце космически прах към тази вселена на Малкия принц. През 2017 година имах изключителното удоволствие да работя заедно с полския художник Пьотр Роснер по кратък комикс, в който се заиграхме с мотиви от „Малкия принц” и изпратихме един нищо неподозиращ космонавт на B 612. Там в компанията на роза и три вулкана, нашият космически пътешественик научи по доста болезнен начин, че „най-същественото е невидимо за очите”.

При Петер Сис обаче, най-същественото е видимо за очите, при това от пръв поглед. „Летецът и Малкият принц: Животът на Антоан дьо Сент-Екзюпери” е абсолютен разкош откъм илюстрации и художествено оформление. Всеки разтвор на книгата е сам по себе си произведение на изкуството. Сис е проявил невероятен усет в улавянето на визуалната есенция на всичко, за което книгата разказва. От вълнуващата ера, в която е бил роден Екзюпери, изпълнена с идеите на Жул Верн и магията на Жорж Мелиес, до последните две страници, в които по поетичен и енигматичен начин се разделяме с Антоан, а Петер Сис оставя дори самата празнота да говори и носи внушения.

„Летецът и Малкият принц: Животът на Антоан дьо Сент-Екзюпери” е истински триумф на стил и съдържание. Това е една от най-силните илюстровани биографични книги, на които съм попадал. Текстът е наистина информативен и никога не натежава с нещо излишно, а всичко, което остава неизказано с думи, може да бъде прочетено в изображенията.

По небивало артистичен начин Сис не просто представя живота на известния писател и създател на едно от най-емблематичните литературни произведения на всички времена, но и ни помага да разберем по-добре всички обстоятелства, допринесли за раждането на „Малкият принц”. Сис ни помага да си представим преживяното от Екзюпери, да се пренесем далеч, да видим света с различни очи. Независимо колко пъти сте чели класиката и колко добре сте запознати с живота на нейния автор, тази книга ще прибави плътност и контекст към всичко, което знаете. А за по-младите читатели пък, това ще бъде едно истинско книжно приключение, изпълнено с много естетическа наслада.

Ненко Генов

Още за книгата: https://books.janet45.com/books/1465

Ревю на сайта „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/letecat-i-malkijat-princ-oda-za-ekzjuperi-ot-peter-sis/

Представяне в портал „Култура”: https://kultura.bg/web/%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s