Дано да сте си упражнявали плетенето на паяжини, защото един от най-големите врагове на Спайдър-мен прави своя дебют във „Върховната колекция графични романи на Marvel”. „Невероятния Спайдър-мен: Раждането на Венъм“ е вероятно най-интересното заглавие, което поредицата да предлага дотук. Първо, защото съдържа класически броеве от 80-те години на миналия век – период, в който американските супергерои още не са никак добре познати у нас. И второ, защото е първият том в поредицата, който представя работата на многобройни сценаристи и художници, а не само на един тандем.

Историята тук започва сред популярната мини-поредица „Супергероите на Марвел: Тайни войни“ (която е част от Върховната колекция в други държави и се надяваме, че ще видим и у нас) – Спайдър-мен, облечен в чисто новия си черен костюм, се завръща от другия край на вселената и въпреки неспирните си проблеми, не може да се нарадва на факта, че отново е в Ню Йорк. Макар Мери Джейн Уотсън да е отхвърлила предложението му за брак, той открива нов партньор (включително и в борбата срещу престъпността) в лицето на Фелиша Харди – Черната котка. А новият му костюм е пълен с изненади – може да променя облика си и дори да произвежда собствени паяжини. Проблемите започват обаче, когато Питър, с помощта на Фантастичната четворка, открива, че костюмът крие зловеща тайна.

На всичкото отгоре редица злодеи – от Караконджула до Кингпин, кроят планове как да скапят живота на любимия катерач на стени. А на самия финал предстои и двубой с мрачното отражение на Човека-паяк – Венъм!

Що се отнася до изданието – то е най-обемното в колекцията досега – цели 200 страници, които събират ключовите броеве, в които Спайди разкрива тайната на черния костюм (уви, част от второстепенните сюжети, като битката с Караконджула, не са поместени тук, защото, както е отбелязано в увода, сагата обхваща над 50 броя) и завършва с юбилейния брой 300 на „Невероятния Спайдър-мен“, в който е и първия дуел с Венъм. Сред всичкият тупаник е поместен и драматичен епизод за миналото на Мери Джейн. Както винаги, има и допълнителни материали – биография на един от сценаристите, галерия на различните костюми на Спайдър-мен (в която, за наше съжаление, част от информацията е отпечатана два пъти, за сметка на такава, която напълно липсва) и поглед зад кулисите за това как се заражда идеята на Венъм и новия костюм на Спайди.

Класическият рисунък, на художници като Грег ЛаРок, е наистина чудесен и напомня за изминалата епоха на точковия печат и вестникарската хартия. Тук обаче цветовете са по-ярки от всякога, а печатът на гланцирана хартия е същинска радост. Последните броеве представят и творчеството на Тод Макфарлейн от годините преди да създаде Споун. В бонус материалите пък е поместена страхотна илюстрация на Венъм от художника Марк Багли, чийто стил е ключов за облика на Спайдър-мен, Венъм и поддържащите герои през 90-те. Сред сценаристите пък, освен Дейвид Микалайни е и Луис Саймънсън, която няколко години след работата си в Марвел, ще поеме Супермен на ДиСи и ще е част от екипа, сътворил сагата „Смъртта на Супермен“.

Преводът ни хареса изключително много и чудесно улавя както шеговития тон на Спайди и заплахите на противниците му, така и експозицията от страна на авторите, типична за комиксите от онова време.

Уви, отново обаче се прокрадват допуснати при печата грешки, като например употреба на латиница (Спаiдър), гореспоменатия повторен текст и 1-2 реплики, в които има разменени места на думи. Макар като цяло тези проблеми да не ни развалиха удоволствието от четене на комикса, доста е разочароващо да видим, че те присъстват вече в пети том подред, сякаш най-големите злодеи на Марвел са докопали клавиатурата и си отмъщават на героите и техните фенове.

Но въпреки това, препоръчваме „Невероятния Спайдър-мен: Раждането на Венъм“ – рисунките са чудесни, сюжетите – приятни, да не говорим, че включват първата поява на един от най-култовите противници на плетача на паяжини! Дори да не събирате цялата поредица, ако сте фенове на Спайди, това е том, който не ви съветваме да пропускате!

One thought on “„Невероятния Спайдър-мен: Раждането на Венъм“ от Дейвид Микалайни, Тод Макфарлейн и други

  1. Радвам се, че продължавате така взискателно да разглеждате броевете от поредицата! Купих си броя и на всичкото отгоре и задната корица се скъса, защото беше попило от лепилото в нея.

    А грешките стават все повече и все по-чести. Разсейват все повече и човек по-трудно се поптапя в историята на комиксите. Освен грешките вече се виждат и разминавания в превода – например в заглавието на броя „Мрежата на Спайдър-мен“, отзад на корицата пише „Паяжината на Спайдър-мен“ както и имената на Тод Макфарлейн и Дейвид Микалайни (Давид Мишелини).

    Можем ли да направим петиция или да се обадим на издателството и да им обясним, че тези грешки трябва да бъдат изчистени?

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s