Така и не успях да се запаля по трилърите. Задкулисни политически игри, секретни правителствени организации, агенти, мистерии… Някак си Гришам, Чайлд и компания така и не успяха да ме привлекат. Не успяха да ме убедят да им отделя време, при положение че имам под ръка своите фентъзи и сай-фай любимци. Най-близкото до трилъра, което някога е представлявало истински интерес за мен е било творчеството на Майкъл Крайтън, който примесваше трилъра и фантастичното в чудесна дозировка. Но след Крайтън така и не попаднах на друг автор в този жанр, който истински да ме заинтригува. Докато не открих Блейк Крауч. А ако вие все още не сте го открили за себе си, то от изд. „Ибис” неотдавна зарадваха българските читатели с неговия роман „Променлива реалност” – изборът на читателите в Goodreads Choice Awards 2019 в категорията „Научна фантастика“.

Спомените създават реалността. Това разбира ченгето от Полицейското управление на Ню Йорк, Бари Сътън, докато разследва ужасяващия феномен, който медиите са нарекли Синдром на фалшивите спомени – мистериозна болест, при която засегнатите са изпълнени със спомени за животи, които никога не са живели. Невроложката Хелена Смит се е посветила на това да създаде технология, която ще позволи да запазваме най-скъпите си спомени. Ако успее, всеки ще може да преживее отново първата си целувка, раждането на дете, последните моменти с умиращ родител. Докато Бари търси истината, той се изправя лице в лице с противник, който е по-ужасяващ от всяка болест – сила, която напада не само нашите умове, но и самата тъкан на миналото. И когато действието ѝ започва да разрушава света, такъв какъвто го познаваме, само той и Хелена, работейки заедно, имат шанс да я победят. Но как могат да го направят, когато самата реалност непрекъснато се изменя и разпада около тях…

Ако имате под ръка чек-лист с неща, които една книга трябва да притежава, за да оправдае очакванията ви и да ви остави доволни, то спокойно можете смело да подхванете „Променлива реалност” и да видите дали изобщо ще остане неотметнато поле до края на книгата.

Интелигентна и провокативна идея? – тук.

Герои, за които ви пука? – тук.

Съспенс? – от самото начало!

Гладък, бърз, четивен стил? – абсолютно.

Добре проучена тема, реалистичен подход и логични, но все пак изненадващи развръзки? – задължителни за всеки добър трилър, а този определено е от тях.

И така нататък, и така нататък.

„Променлива реалност” е онзи вид научна фантастика, която не разчита на зрелищни специални ефекти и невъобразими, епични сцени (въпреки, че евентуално и до това може да се стигне), нито пък ви кара да избягате напълно от света, в който живеем. „Променлива реалност” бута познатото няколко крачки напред и ви кара да гледате с нови очи на всичко около себе си, задавайки си въпроси. (Като един от въпросите неизбежно ще бъде „Леле, Крауч си го бива, дали пък да не взема да подхвана Wayward Pines?”)

И също така, независимо дали сте страстно запален по развитие на технологиите, нови теории и т.н. или пък нещо като „разпад на реалността” ви звучи като отвлечени измишльотини, трудно ще оставите романа на Крауч, защото всъщност в сърцевината си той е изследване на човешката природа. Всички ние имаме желания, стремежи, тайни и явни страхове, всички ние, някъде там, дълбоко, искаме да имаме контрол над не само над живота и действията си, но и над реалността, която ни заобикаля… Но с контрола и възможностите, идват и отговорността, жервтането на едно в името на друго, моралните дилеми… Черното и бялото се сливат в сиво и нещата стават сложни.

От първата, до последната страница, качеството на „Променлива реалност” е константа. Наистина добра книга!

Още за книгата: https://ibis.bg/promenliva-realnost.html

Още ревюта:

https://thelibrariansgranddaughter.wordpress.com/2020/10/21/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BA-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%87/

Реклама

One thought on “„Променлива реалност” от Блейк Крауч

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s