Елен Делфорж и Кантен Гребан, създатели на книгата-явление „Мама”, се завръщат с нов тематичен албум от пищно илюстровани и силно драматични съдби. „Любов” е пищно издание в което е трудно да не се влюбиш – картинна книга за възрастни, в която откриваме някои от безкрайните вариации и измерения на тази обезоръжаваша, но и окриляваща емоция. Луксозното българско издание на книгата идва с логото на изд. „Дъбови листа”, а преводът на поетичния текст е дело на Зорница Китинска.

Всеки има своя собствена представа за любовта, всеки придава на думата свое уникално значение, а Делфорж и Гребан са дали всичко от себе си, за да уловят редица от тези представи и значения в своята книга. Всеки разтвор е сякаш миг, запечатан в шепа думи и една картина. Но всеки запечатан миг илюстрира човешки съдби по проницателен, емоционален и истински начин.

Без значение какви точно асоциации имате с любовта, изданието на „Дъбови листа” ще ви припомни, че има и други видове, и те също са любов. От захаросана романтика до попарваща надеждите бруталност, от споделената взаимност до отчаянието при тяхната липса, от чувственост и загатната еротика до спокойната улегналост и сигурността, изградена с годините, от първи трепети до последно сбогом. Любовта не знае граници и все пак добива различни значения не само през различните исторически периоди, но и през различните етапи от човешкия живот.

Истории за срещи и раздели, за рухнали връзки и създадени семейства, за любов по време на война и мир, за самата любовта като форма на война или мир… Страниците на „Любов” са понякога умилителни и трогателни, понякога будещи размисъл или разширяващи представите ни, а друг път пък са просто чиста наслада за сетивата на читателя.

Когато четете илюстрована книга, обикновено или илюстрациите допълват текста, или обратното. Рядко се получава такъв чудесен синхрон, какъвто е постигнат в  „Любов” – книга, в която двете форми не просто се допълват взаимно, а се преплитат в едно неделимо цяло. Чисто и просто думите на Елен Делфорж и щрихите на Кантен Гребан правят „Любов”. Книгата е като танц, в който води ту единия, ту другия партньор.

От изд. „Дъбови листа” са се погрижили родното издание да не отстъпва по нищо на западния оригинал –  същинско книжно бижу за ценители.

Още за книгата: https://dabovilista.com/produkt/lyubo/

Представяне по БНТ: https://www.facebook.com/watch/?v=2095275770617886

За авторкатa:

Елен Делфорж е белгийка и артистичните ѝ способности вече пленяват почитателите на изкуството далеч извън пределите на собствената ѝ страна. Изучава литература в местен университет и започва кариерата си като училищен преподавател. Писането обаче е истинската ѝ сила, затова се пренасочва към журналистиката, а след това и към художествената проза с книгите “Мама” и „Любов“. Има голямо семейство, пълна къща с деца и много ръкописи и пиеси, които тепърва ще видят бял свят.

За илюстаторa:

Кантен Гребан започва да работи като детски писател и илюстратор през 1999 г. Познат е и на българските деца с илюстрациите си на “Приказки” на Андерсен, която издателство “Дъбови листа” публикува през декември 2019 г. Има издадени над 50 книги. През 2000 г. е отличен с престижната награда Saint-Exupéry за художествената си работа по книгата Les contes de l’Alphabet. Гребан свири на китара в различни джаз формации.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s