Кармен Салданя, която неотдавна дебютира по рафтовете на родните книжарници и детски библиотеки със сладурската книжка „Буболече Мече”, вече има в библиографията си още едно римувано заглавие за малчугани на български език. Това е „Лека нощ, гора” (изд. „Рибка”) – „една вълшебна книжка, от която децата хем ще научат повече за обитателите на гората, хем ще се забавляват с веселите рими, хем ще заспиват по-сладко – идеална е за приспиване вечер!”. Оригиналният текст на Беки Дейвис е адаптиран в рими от писателката Катя Антонова, добре позната на деца и родители с „Рибка”, „Двете кралства”, „Принцесешки истории”,  трилогиите „Феята от захарницата” и „Какво значи да си…”, поредицата „Седмицата на мишлето” и др.

Детските приказки за животни винаги са били един от основните начини, по които децата опознават животните и техните навици. Но освен основните обиталища и хранителни навици, от приказките за животни сме „научили” също, че лисицата е хитра, вълкът е глупав, а бухалът мъдър, свраката е суетна, и пр. типично човешки качества, които по една или друга причина сме преписали на четириноги, пернати и др. горски обитатели. Съвременните детски книги пък често смесват научни знания и приказни елементи. Вместо ясно разграничени развлекателни или поучителни приказки и образователни книги, изпълнени с факти и снимки или фотореалистични илюстрации, днес елементи от единия и другия тип литература се примесват, за да създадат хибридно преживяване. Такава книжка е и „Лека нощ, гора”.

Стилизираните илюстрации на Кармен Салданя са изключително чаровни и показват убежищата на  куп горски обитатели – сойки, кълвачи, бобри, зайци, невестулки, лисици и др. а приспивните рими са вплели кратки, но информативни обяснения от рода на:

„Зайчетата са успели

да свържат дупките си със тунели”

или

„Сойката своето гнездо строи

с клонки, с мъх и със треви.”

Ако вашите мъници вече леко са поизраснали римуваните книжки на Ил Сунг На, то „Лека нош, гора” е логичната следваща стъпка. Твърдите картонени страници ще издържат на доста игра, подмятане и… кой знае, в някои случаи вероятно дори дъвкане. Изобретателното оформление и прорезите в страниците позволяват на децата да виждат предварително елементи от следващите картинки и по този начин разгръщането на книжката се превръща в своеобразно „навлизане” в горските дебри – приказна разходка преди сън.

Още за книгата: https://ribka-publishing.bg/catalog/leka-noshh-gora/

One thought on “„Лека нощ, гора” от Кармен Салданя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s