Всеки, който някога е чел роман на Тери Пратчет, несъмнено се е забавлявал с пародийните паралели между неговото творчество и реалността. Дори ако не броим хилядите индивиди, които са убедени, че земята е плоска, а глобусите и сателитните снимки са част от глобална конспирация, собственият ни свят започва прилича все повече и повече на Света на Диска, и то съвсем не по добър начин. А безпощадното, но и безкрайно интелигентно и човеколюбиво осмиване на Сър Тери няма как да не ни липсва… За щастие обаче книжното му наследство е вечно. И една частица от него наскоро се сдоби с българско издание с логото на „Сиела”. „Фолклорът на Света на Диска” е неимоверно забавна и адски любопитна колаборация между Тери Пратчет и Джаклин Симпсън, обединили сили в изследване на… ъм… ами… добре де, няма какво да го перифразираме – „Фолклорът на Света на Диска”.


Пригответе се за шеметно, смешно и информативно пътешествие в Света на Диска.    Фолклорът не е в дебелите книги (което не означава, че трябва да оставите тази книга, вземете я обратно. Ама веднага!). Няма да го намерите и в приказките на старата баба, която си седи в своята мъничка къщичка в най-затънтеното село, което може да си представите. Фолклорът е жив. И е навсякъде!

До същото заключение стигнал и Тери Пратчет – създателят на вселената на Света на Диска. В много от своите книги той заема мотиви от фолклора и митологията и пътьом ги върти, суче и оплита, за да направи нещо магическо, нереално и в същото време много близко до нас. Така Светът на Диска се превръща в една от най-живите и пълнокръвни вселени, които някога са си почивали между страниците на някоя книга.

Но как един човек, пък бил той и световноизвестен писател, може да разкрие всички тайни свързани с легендите, митовете и обичаите на Света на Диска? Не може. Затова, ако е мъдър, ще обедини сили с един от водещите британски фолклористи и заедно ще изложат цялата прелест на вещерските обреди, празнуването на Прасоколеда, елфическите нашествия, тролските войни, джуджешките обичаи и всичко онова, което жителите на Анкх-Морпорк… ами… правят. А за да ги разберете по-добре, са приложили и много препратки към земния фолклор.

Като всеки свят, придобил свой собствен живот и превърнал се в мащабна фентъзи поредица, с всяка следваща книга Светът на Диска става все по-плътен, обозрим и пълнокръвен. Така де, в момента, в който освен романите с поредните нови приключения се сдобием с карти и пътеводители, готварски книги и какво ли не още, на човек му става ясно, че нивото на детайл е скочило значително, а феновете са жадни за буквално всичко, свързано с поредицата. Тази книга също е своеобразна притурка към серията Светът на Диска, но освен сума ти хилеж, на страниците й откриваме и много факти, сравнения, анализи и сочни разсъждения за връзката между реалния фолклор и вдъхновението, което Пратчет черпи от него, пишейки романите си. Ако вече знаете, че Светът на Диска е носен върху четири слона, стъпили на огромна костенурка, то чрез това заглавие пък може би ще разберете, образно казано, откъде точно е доплувала костенурката.

„Фолклорът на Света на Диска” демонстрира не просто ненадминатото чувство за хумор на Пратчет, но и уникалното му внимание към детайла и внимателно написаното домашно в изготвянето на един свят, който е колкото невероятен, толкова и познат. След прочита на книгата ще имате далеч по-дълбока и широка представа за съзнателните заемки, символиката и връзките между същността на света от книгите и културата на този извън тях.

Книгата може би ще разкаже някои неща, които ще са очевидни за дългогодишните фенове на Пратчет, които и без това са чели и между редовете и са съзрели значителна част от препратките на автора към собствения ни свят. И все пак, освен „преговора на материала”, дори и върлите почитатели сигурно ще открият достатъчно изненади, за да прочетат тези 376 страници с жив интерес.

Ако пък все още не сте изгълтали с кориците двуцифрено число от томовете за Света на Диска, или пък сте гледали на книгите по-скоро като на разтоварващо фентъзи забавление, отколкото като на сатира, социален коментар и остроумна гаргара с реалността, то позволете на Тери Пратчет и Джаклин Симпсън да ви сервират една питателна, витаминозна и много апетитна порция храна за размисъл.

Още за книгата: https://ciela.com/folklorat-na-sveta-na-diska.html

Тери Пратчет е британски писател и най-продаваният автор във Великобритания за 90-те. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика.Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшър, Великобритания на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 година — в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година.Романът „Пирамиди“ е награден с британската награда за фентъзи. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата.В момента Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”. През 1998 г. на Пратчет е присъден орден на Британската империя „в служба на литературата”. В добавка е посветен в рицарство през 2009 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s