Книга втора от трилогията „Хрониките на Девабад“ на С. А. Чакраборти излезе преди цели… няколко дни. А ако и вие сте харесали „Град от месинг“ толкова, колкото и аз, то със сигурност няма да чакате мастилото да изсъхне и ще грабнете топло-топло копие от продължението – „Царство от мед“ (изд. „Ибис”). Грабващата смес от съвременно фентъзи и древни фолклорни мотиви, чипка алтернативна история и пълни шепи политически интриги, „Царство от мед“ доказва окончателно, че успехът на младата писателка съвсем не е бил случаен.

Животът на Нахри се променя завинаги от мига, в който, без да иска, призовава Дара – страховит, мистериозен джин. Откъсната от дома си в Кайро, тя се озовава в ослепителния кралски двор на Девабад и бързо открива, че ще има нужда от всичките си мошенически инстинкти, за да оцелее в него. Нахри се оказва уловена в златна клетка, наблюдавана от царя, който управлява от трона, принадлежал някога на предците ѝ. А една нейна грешна стъпка ще обрече на гибел цялото ѝ племе. Междувременно Али е изпратен в изгнание заради това, че се е опълчил на баща си. Преследван от наемни убийци, носещ се без посока сред златните пясъци на бащиното му племе, той трябва да разчита на плашещите способности, с които са го надарили маридите – непредвидимите водни духове. Използването на новите му сили ще доведе до разкриването на ужасна тайна, която семейството му е пазило дълбоко заровена векове наред. С наближаването на новото столетие джиновете се събират зад внушителните месингови стени на Девабад, за да празнуват. Ала невидима заплаха се приближава от север. Сила, която ще доведе огнена буря право в сърцето на самия град…

Няколко години след събитията, разиграли се в „Град от месинг“, Нахри, Али и Дара са отново в немилост. Девабад е разкъсван от конфликти, амбициозни индивиди и непомирими фракции са се хванали жестоко за гушите, като част от враждите се коренят дълбоко в културата им, а друга част са разпалвани изкуствено и служат на задкулисни интереси.

Както често се случва с втора книга от поредицата, месинговото продължение също е в неизгодна позиция, защото читателите вече до голяма степен познават света, неговите правила и обитатели, и я няма онази омайваща изненада от откритието на джинове, магии и арабски тропи, но за сметка на това пък да се завърне сред всичко това е истинско удоволствие за читателя. Сцената на действието е наистина пищна и е трудно човек да й се насити. По страниците отново се вихрят джинове и митологични създания, които ще ви накарат да обикнете поредицата, пък дори и политическите машинации да не са сред любимите ви сюжети. (Между другото, при все наличието на магии и пр. „измишльотини”, историческо-политическата част от повествованието звучи невероятно изпипана и достоверна!)

Чакраборти леко е ограничила ролята на Нахири, но пък за сметка на това е дала повече шанс на останалите персонажи да блеснат и да проявят характера си. Това е нож с две остриета, тъй като химията между героите в първата книга беше наистина страхотна и ни се иска отново да се борят рамо до рамо, а и след „Град от месинг” някак си очакваме отново дръзки приключения с нашата любимка, но… имайте търпение, в края на краищата Чакраборти ще й отдаде дължимото. Веднъж разделени, „добрите” ще трябва да намерят повече вътрешна сила и да разчитат на себе си, защото в този измамен свят не е никак лесно да отсееш приятелите от враговете си.

Краят… не е край! Очаква ни и трета книга, и ако случайно ви се намира вълшебна лампа, след последната страница на „Царство от мед“ като нищо едно от желанията ви щеше да е вече да държите в ръце и кулминацията на трилогията.

Още за книгата: https://ibis.bg/tzarstvo-ot-med-kn-2-ot-trilogiiata-hronikite-na-devabad-.html

Откъс: https://ibis.bg/tzarstvo-ot-med-otkas-s-a-chakraborti.html

С. А. Чакраборти e авторката на трилогията, превърнала се в международен бестселър, „Хрониките на Девабад“. Нейните романи са номинирани за наградите „Локус“, „Уърлд Фентъзи“, „Крауфорд“ и други. Още с излизането си „Град от месинг“, първата книга от трилогията, печели вниманието на публиката. „Нетфликс“ са закупили правата и книгите ще бъдат екранизирани.

„Лайбръри Джърнъл“ определя историята като „пищна и магическа“, а „Буклист“ споделя, че притежава „великолепно изграден свят, завладяващи герои и политически интриги“.

Линк към официалния уебсайт на С. А. Чакраборти: https://www.sachakraborty.com/

Реклама

2 thoughts on “„Царство от мед“ от С. А. Чакраборти

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s