Искате ли да видите еталон за истински добра съвременна детска книга? Искате ли да прочетете на себе си и на децата си една смислена, силна, емоционална, образователна, ненатрапчиво поучителна и завладяващо красива история, при това истинска? Тогава намерете си бързо едно кепче за пеперуди и се опитайте да уловите… „Момиче Буболече”. Разказана от самото момиче Буболече София Спенсър, с помощта на Маргарет Макнамара и илюстрирана от съпружеската двойка художници, известни като Кераскоет, книгата на изд. „Дакелче” е вълшебно и вдъхновяващо преживяване, за което си струва да отделите място в домашната си библиотека.

Удивителната история на София Спенсър, разказана от самата нея, за любовта й към насекомите и науката за тях – ентомологията! Малката София е влюбена в буболечките, забелязва ги навсякъде, не се страхува или гнуси от тях! В детската градина успява да запали всичките си приятели по насекомите. Но в училище децата й се подиграват – те не могат да разберат защо тя носи тениска със насекомо вместо такава с еднорог.. София за малко да се откаже от хобито си, но с помощта на своята майка, с нея се свързват учени и ентомолози от цял свят, които й показват, че да обичаш буболечките всъщност е много, ама много готино!

Не всеки си пада по насекомите. Ако и вие не сте им фенове – спокойно, няма проблеми. Може и вече (или все още) да нямате проблеми с подигравките в училище. Или с училището като цяло. Хубаво. Без значение по какво си падате и на каква възраст сте, „Момиче Буболече” е книга и за вас. Защото малката София Спенсър можеше със същия успех да си пада по камъчета и геология, да събира стари монети, да обича да се взира през телескопа си… или нещо друго, което не спада в категорията „готино” според представите на мнозинството, завладяло училище. Малката София можеше и да не е толкова малка, и можеше да чуе за себе си далеч по-отровни неща от това, че тениската й е странна или хобито й е гнусно. Истината е, че в повечето от нас има по една такава малка София.

Едно от нещата, които смятам за най-важни в живота, и което всячески се мъча да възпитам у децата си, това е силния характер. Умението да отстояваш себе си, да не изневеряваш на своята същност, дори когато средата се опитва да те държи в коловозите си, да те натъпче в калъп, да ти диктува кой и какъв трябва да бъдеш. Но всеки изпитва нуждата да бъде приеман и харесван, тъй че особено в определен период от живота, за всеки един от нас може да се окаже доста трудно да плува срещу течението. Така че, точно това умение е не само едно от най-важните, но и едно от най-трудните за възпитаване неща. За щастие обаче, намерих мощен съюзник в книгата „Момиче Буболече”.

Едно малко момиченце расте щастливо, запленено от невероятния и любопитен свят на буболечките. Но щастието му е помрачено, когато попада в училище и изведнъж се оказва сочено с пръст, обект на неразбиране, злобни подмятания и подигравки. София страда и е готова да потисне интересите си, за да се впише в тълпата на двора, но дори и това не помага, когато вече си нарочен за странна птица. С помощ от майка си обаче София успява отново да си върне своята увереност, откривайки, че редица важни и доказали се хора споделят нейните интереси и… дори са готови да й помогнат.

Пресъздадена със страхотен разказвачески усет и нежни илюстрации, съдбата на София Спенсър се превръща в окриляващ пример за всички читатели. В книгата с лекота са засегнати повече теми, отколкото вероятно ще мога да изброя. Главния сюжет, разбира се, е за вярата в себе си и важността на буболечките и тяхното изучаване. Ще научите множество любопитни факти за членестоногите и изучаващата ги наука – ентомологията. Но освен това ще станете свидетели и на стоплящите сърцето взаимоотношения между дете и родител, на позитивното и градивно използване на интернет и социалните медии, на оборването на социалните стереотипи и фалшивите норми, на създаването на собствена среда от приятели, при това такава, изпълнена с хора със сродни интереси от всички краища и точки на света…

„Момиче Буболече” е една от онези редки книги, за които с ръка на сърцето мога да кажа, че са не просто красиви, забавни и увлекателни, но и наистина, ама наистина нужни.

Още за книгата: https://dakelche.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%B1%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5/

Ревю на сайта „Детски книги”: https://detskiknigi.com/istinskata-istorija-na-momiche-buboleche/

Реклама

One thought on “„Момиче Буболече‌‌“ – удивителната история на София Спенсър, разказана от самата нея, с помощта на Маргарет Макнамара и илюстрирана от Кераскоет

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s