Една от най-любопитните и напрегнати детско-юношески книжни поредици от последните години се завръща със своята втора част! Когато едно място се нарича Съвършенство, там не би трябвало да се случват неприятности. Но вече знаем, че зад фасадите на „Град на име Съвършенство” нещата далеч не са такива, каквито би трябвало да са, тъй че… неприятностите вече едва ли са нещо неочаквано. В това писателката Хелена Дъган не убеди още с първия роман от поредицата си за щурите и чудати приключения на Вайълет – момиче, чиито приключения са достойни за „Зоната на здрача”. Дори и да си вдигнал гарда обаче, за някои изненади няма как да си подготвен! А „Неприятности в Съвършенство” (изд. „Orange Books”) е наистина продължение пълно с изненади и… граничещо със съвършенството.

Странни неща се случват в Град, който преди се наричаше Съвършенство. Някои неща са откраднати, климатът е пощурял… а започват да изчезват и деца. И всички обвиняват най-добрия приятел на Вайълет – Момче. За да разбере какво се случва, Вайълет трябва да разгадае дълбоко пазени тайни и да се бие с ужасяващо чудовище. Град е в опасност – двойна опасност – и само Вайълет може да го спаси.

Нещата в град Град изглежда започват най-накрая да си идват по местата. След всичко, което се случи в книга първа, сега живеещите в доскорошно Съвършенство се опитват да си стъпят на краката и да се отърсят от зловещите спомени. Но изневиделица се появява нова заплаха. Хлапета започват да изчезват едно след друго, а уликите удобно сочат към Момче. Дори самата Вайълет има съмнения относно своя приятел. Възможно ли е след всичко, което са преживели заедно… Е, какъвто и да е отговорът, Вайълет действа на принципа, че всеки е невинен до доказване на противното. Иска й се да защити Момче и да докаже, че друг седи зад мистериозните изчезвания на местните деца. Да не говорим пък, че и самите деца имат отчаяна нужда от помощ и май няма изгледи да успеят да я получат от страна на възрастните… Повече от ясно е, че нашата героиня отново  ще трябва да поеме нещата в свои ръце.

„Неприятности в Съвършенство” продължава да дълбае по теми, вече повдигнати в първата книга. Същите онези теми, които направиха „Град на име Съвършенство” четиво, което е невъзможно да оставиш. Антиутопични мотиви и конспирации, пропаганда и контрол на масите, използването на страха като инструмент на властта и още сума ти оруеловски мотиви са представени по начин, по който един петокласник би могъл да ги смели без особени проблеми. Без значение дали сме бомбардирани от информационно замърсяване, изфабрикувани новини, онлайн агресия или чисто и просто агресивна реклама, всички ние имаме нужда от храна за размисъл и отваряне на очите по подобни теми и децата не са изключение. А промиването на мозъци, освен всичко, е и повече от вълнуваща основа за приключенски сюжети!

И така, Вайълет и Бой са отново в действие. А действието държи чудно темпо и се чете с истинско удоволствие. Ако накрая ви се стори, че някои от обратите са ви дошли прекалено наивни, то явно вече сте извън възрастовата аудитория и е време да преминете към по-сериозни дистопии. Но за всички онези, които Големият брат може би все още не държи под око и подминава пренебрежително заради ниския ръст и миловидния вид, „Неприятности в Съвършенство” ще е право в целта.

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/nepriyatnosti-v-savarshenstvo.html

1 thoughts on “„Неприятности в Съвършенство” от Хелена Дъган

Вашият коментар