Какво по-приятно от това, едно от любимите ти и най-забавляващи литературни светила да се появи с нова книга на български преди края на ваканцията? Ами… Простичко е! ДВЕ от любимите ти и най-забавляващи литературни светила да се появят с нова книга на български преди края на ваканцията. И след като вече ви разказахме за четиринадесетия дръндьовски дневник от Джеф Кини, ето че с бясна скорост връхлита и новия високооктанов детски роман на Дейвид Уолямс. Струва си да грабнете веднага „Лош татко” дори и само заради безплатното Мини, което върви към него, но… Между кориците ви очаква ТОЛКОВА много повече!

В разгара на едно по-различно лято и въпреки обстоятелствата Дейвид Уолямс надува клаксоните, за да ни разкаже с голяма доза адреналин, фучащи брички и свистящи гуми за един може би… ЛОШ ТАТКО! И така, всъщност таткото на Франк изобщо не е ЛОШ ТАТКО. Той по-скоро е добър татко, който се е забъркал с много непочтени хора. А това все някога може да доведе до ужасна грешка. Ала грешките идват като изпитание точно при най-добрите, какъвто е и таткото на Франк – Великия Гилбърт, Краля на пистата. Трудно е да бъдеш на върха, а после да удариш дъното. Стига обаче понякога само една прегушка, за да се сформира добър екип, макар да е единствено от невръстен син и любящия му баща. А прегушката, тя е специална прегръдка на двамата – нещо средно между прегръщане и гушкане. И ако злините са сторени, то трябва да има възмездие…

Какво става, когато човек дебютира като детски писател с книга, наречена „Момчето с роклята”? При това не става въпрос за някаква езикова заигравка или обект на майтап, ами се оказва, че заглавието напълно отговаря на същността на главния герой? Става ти ясно, че на сцената на световната детска литература е грейнал смел човек с нестандартни идеи и прогресивно мислене, който не се свени ни най-малко да говори на децата по важни и актуални теми, пък макар и да ги е премесил с куп майтапи, леко некултурни звукови ефекти и камара илюстрации. Всъщност, именно така трябва да се поднасят сериозните неща – по начин, който не ги прави тежки, досадни, неразбираеми, скучни и т.н.

Роман след роман Уолямс доказва, че умее да ангажира и вниманието, и съзнанието на своята публика. „Лош татко” не прави изключение и отново дръзва да нагази в територии, които някои възрастни биха сметнали за провокативни, а почти всички деца интуитивно биха приели като напълно нормални. Ако навляза в подробности рискувам да издам някои от приятните сюжетни изненади…

Книгата е диво и трогателно приключение, разказ за баща и син, и като такова няма да сърцестопли само децата, но току виж на някои сцени и родителите пуснали по някоя сълзица. Само не разреждайте горивото! Уолямс отново натиска педала на газта и страниците буквално летят, не само заради приятно големите разстояния между редовете (ах, как хубаво се чете така!), и не само заради обилното количество криволичещо-фучащи илюстрации на Тони Рос. Сюжетът грабва, а лудешките персонажи не ви оставят да скучаете дори за миг. Е, вярно, че някои от тях са вече добре познати типажи, но… без тях не може, нали? Запазена марка на Дейвид Уолямс! Да не споменаваме пък, че и ние, както и всички останали фенове, определено щяхме да роптаем ако авторът беше пропуснал любимия ни Радж!

Съвременна, смислена, подобаващо подривна и хитроумно хумористична, „Лош татко” е всичко, което очакваме от автор от ранга на Дейвид Уолямс.

Още за книгата: http://www.duo-design.com/detail.php?s=9&b=142

One thought on “„Лош татко” от Дейвид Уолямс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s