Началото на учебната година приближава неумолително. Последната седмица на лятната ваканция изтича като пясък между пръстите и ако питате повечето „жертви на образователната система” – няма начин да човек да „пропилее” тези кратки дни с нещо от рода на книги и четене, нали? Е, грешка. Защото Дръндьо номер 14 вече е тук! Непресъхващите идеи на Джеф Кини запращат стария ни познайник Грег Хефли в нов низ от комични несгоди в „Дневникът на един дръндьо – книга 14: От нищо нещо” (изд. „Дуо Дизайн”).

Пролетта е символ на ново начало не само в природата, но и в дома на семейство Хефли. И ето че в живота на Дръндьо за пореден път изниква… От нищо нещо. Неочаквано наследство от далечната леля Реба предизвиква разпален дебат в семейството и ражда какви ли не щури идеи – звукозаписно студио за бандата на Родрик, подземна арена за лазерните битки на Грег, модерна кухня за мама, колекционерски фигурки за макета на татко или басейн, пълен с пудинг, за Мани? Но кой ще надделее? Започва мисия „Къща мечта“. Тя обаче разбива на пух и прах всяка мечта и поставя началото на поредица от нелепи случки и катастрофални последици като нашествие от колония гризачи, освобождаване на водопроводните тръби от чудовище и натъкване на токсична плесен, плъзнала по стените на къщата… Животът на семейство Хефли се превръща в борба за оцеляване, а състоянието на къщата след ремонта може да се окаже дори по-страшно от първоначалното…

Тъй, когато изведнъж ти паднат „лесни пари”, май няма как да не ги профукаш лесно… Кръглоглавите Хефлита изведнъж наследяват цяло състояние и започват да мечтаят с размах. А Грег не си пада отборен играч и има свои собствени идеи за това как трябва да се похарчи всичко, до последната стотинка. И за 14 книги Грег така и не си е научил урока и продължава да бъде егоистичен глезльо, търсещ лесен пряк път през всичко, което изисква дори минимално усилие или неудобство. Но затова пък читателите са се научили да очакват от него най-лошото… и най-смешното. Защото, така де, нека си го кажем направо, когато неприятностите са чужди има два варианта – или да съчувстваш, или да се забавляваш. А Дръндьото все по-рядко заслужава съчувствие.

И така – остава забавлението! По-точно – илюстрован комиксов хилеж в 224 страници. Ситуациите отдавна не са чак толкова реалистични и приближени до ученическия живот, колкото бяха в първите томове на поредицата, но пък архетипните, карикатурни персонажи и взаимоотношенията им си остават същите. Рано или късно серията „Дневникът на един дръндьо” щеше да се сдобие с токсична плесен и това си е!

Грег е герой, който като Джеймс Бонд и никога не остарява, но пък има предимството да е нарисуван, та дори не трябва да сменят актьора. Ако сте сред феновете на Грег, Раули и компания, то вече знаете, че на Джеф Кини наистина му се отдава да прави „От нищо нещо”! А на екипа на „Дуо Дизайн” пък им се отдава да адаптират творенията му за българските читатели по чудесен начин, без да се губи нищо от чара на оригинала.

Още за книгата: http://www.duo-design.com/detail.php?s=7&b=141

Джеф Кини е американски писател на детски съвременни романи, но талантът му не се ограничава само до писането. Той е художник, продуцент и разработчик на онлайн игри, създател е на популярният сред децата сайт „Poptropica“. Световната му слава обаче идва с книгата „Дневникът на един дръндьо“, която по-късно се превръща в поредица. Книгата мълниеносно става хит и се изкачва до № 1 в класацията за най-продаваните книги на Ню Йорк Таймс за 2007 г. Цялата поредица жъне изключителен световен успех като се продава в над 52 милионен тираж, който продължава да расте и в момента.

Успехът за Джеф Кини е бил внезапен и неочакван, още повече, че като дете е мечтаел да стане карикакурист. Това не се случва и той започва да пише романът „Дневникът на един дръндьо“, който публикува онлайн. За отрицателно време романът става хит и има над 20 милиона гледания в Интернет. Големият интерес и търсене убеждават Кини да издаде на книга „Дневникът на един дръндьо“. Творбата е нещо средно между комикс и роман (роман в картинки), в който се разказва за дръндьото (неудачника) Грег Хефли и неговите перипетии в училище и вкъщи. Интересното в книгата са картинките, направени с хумор, които не блестят с висока художествена стойност. Това е така, защото те са допълващ елемент към различните истории, а не някакви шарени илюстрации. Книгата всеки ден завладява нови читатели благодарение на странния си шрифт, забавната адаптация на картинките и изключително лекото писане, което я прави лесна за четене и възприемане, особено от децата. През 2010 г. поредицата е адаптирана за големия екран, а Кини става изпълнителен продуцент на филма. Въпреки смесените отзиви на критиката, филмът се представя добре в бокс офиса.

Джеф Кини е израснал във Форт Вашингтон, Мериленд, САЩ. Още от дете привързан към книгите, той се вдъхновява от автори като Джуди Блум, Бевърли Клиърли, Пиърс Антъни и Джон Толкин. Докато е студент в Университета на Мериленд, Кини създава комикса си Igdoof, който се появява в колежанския вестник. Това насърчава Джеф да следва мечтата си да бъде карикатурист. В момента живее в Плейнвил, Южен Масачузетс с жена си и двамата си сина, подготвяйки следващата книга от поредицата.

След пробива, който прави с поредицата си „Дневникът на един дръндьо“, Джеф Кини дълго време оглавява класацията на „Ню Йорк Таймс“ за най-продавани автори и се появява в списъка на сп. „Таймс“ за 100-те най-влиятелни хора в света. Кини печели множество награди за книгите си, но най-голямото признание са наградите „Изборът на децата“, които печели няколко пъти, включително и през 2012 г. Те са доказателство за огромната му популярност сред младите, тъй като класацията е на база хиляди детски гласове.

Вашият коментар