Катрин Арден, която завладя YA аудиторията със своята трилогия „Winternight”, продължава да омайва със същата неподправена лекота и по-младите (по душа) читатели с новата си поредица – „Скришни места”. Книга втора, „Мъртви гласове” (изд. „Orange Books”) е четиво, което с най-голямо удоволствие бих си запазил за Хелоуин, но… чисто и просто не мога да не пипна книгата чак до края на октомври! Оли, Коко и Браян са отново тук в шеметно младежко приключение, написано сякаш специално за заклетите фенове на детския хорър, свръхестествените трилъри и съвременното фентъзи.

Оли, Коко и Брайън вече са добри приятели. Особено след като се справиха със злокобните плашила и отмъстителния усмихнат човек, с когото се сблъскаха в „Скришни места”. Сега, заедно с родителите си, те са се запътили към хижа „Хемлок”, за да изкарат зимната ваканция в каране на ски и уютна почивка. Но когато ги връхлита буря, която прекъсва електричеството и студът започва да пълзи все по-близо до тях, тримата трябва да се примирят със стоенето до камината, пиенето на топъл шоколад и игрите около огъня. Оли, Коко и Брайън са решени да извлекат най-доброто от ситуацията, но започват да се случват странни неща. Коко е убедена, че е видяла призрак, Оли има кошмари за премръзнали момичета, молещи за помощ. Тогава господин Воланд, мистериозен ловец на призраци, пристига в средата на бурята, за да проучи дали хижата е обитавана от духове. Оли, Коко и Брайън искат да му се доверят, но часовникът на Оли, който ги е спасявал и преди, им изпраща предупредително съобщение… С помощта на господин Воланд тримата приятели ще достигнат до мъртвите гласове на хижата „Хемлок”. Може би призраците се нуждаят от тяхната помощ, а вероятно не на всеки призрак може и трябва да се вярва…

След като триадата готини протагонисти едвам оцеля събитията от „Скришни места”, продължението ги въвлича в нови изпитания, на които спокойно биха завидели дори и хлапетата от „Stranger Things”. Дружките ще има да потръпват, при това далеч не само заради студените зимни нощи… По-скоро заради онова, което ги дебне в тъмното! Така се случва, когато те замъкнат да прекараш зимната ваканция на обладано място, което в миналото е играло ролята на зловещо сиропиталище.

„Мъртви гласове” страхотно атмосферична книга, която направо си плаче за екранизация от Тим Бъртън. Катрин Арден се е справила отлично със забъркването на смес от празничен уют и страховита тръпка, а тази комбинация е всичко, от което имате нужда за да прекарате повече от приятно в компанията на Оли, Коко и Браян. При това Арден успява да плете сюжета достатъчно зряло и правдоподобно в емоционално отношение, за да държи нивото на книгата далеч над обичайната евтина имитация на епизод на „Скуби Ду”, в който често се превръщат хорър романите, писани за младата читателска аудитория.

Всъщност, дори по-поотхвръкнали читатели с богата база за сравнение като нищо ще бъдат погълнати от книгата, а хлапетата (които може би са имали досег с Р. Л. Стайн, а може би не), направо няма да могат да пуснат книгата. Всъщност… Далеч по-безопасно е да плъзгаш поглед по редовете, отколкото да надзърнеш зад рамо или да обърнеш очи към онази сянка в ъгъла на стаята, която шава в периферното ти зрение… Бр-р-р!

Суперската химия и взаимоотношенията между Оли, Коко и Браян пък е точно онази ключова част, финалният щрих, който отличава една интересна и забавна книга от наистина добрата такава. Тримцата са уникални сладури и… искам още! Пожелавам ви ако някога ви се наложи да се сблъскате със свръхестественото от близо да имате до вас подобна дружинка! Така де, нека да има поне едно фенерче, на което да не му спрат батериите в най-неподходящия момент. Знам, че моето угасна както си четях „Мъртви гласове” под завивките, при това на най-напрегнатата част!

Още за  книгата: https://www.orangecenter.bg/martvi-glasove.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s