Десетки закачливи и трогателни детски стихотворения и множество красиви цветни илюстрации ви очакват в стихосбирката „Врабчо Джуджето” (изд. „Сиби”) на Тончо Василев. Куплетите ни разказват за белите и приключенията на детството, за красотата и омаята на природата, и за всички чудни мигове, които могат да се случат когато детството и природата са заедно.

Тончо Василев Симеонов е роден на 8 август 1932 година в село Каменец, Плевенски окръг. Израства в семейството на ковач. Завършва учителски институт в Плевен, а след това и българска филология в СУ „Св. Климент Охрид“. Работи като учител. Пътят му към София минава през СМК „Кремиковци“. Повече от 20 години е редактор и главен редактор в Българска национална телевизия. Участва в създаването на десетки документални, научо-популярни и документално-публицистични филми. Публикува стихове в списанията „Славейче“, „Дружинка“ и „Пламъче“, на детските страници на вестниците „Трезвеност“, „Кооперативно село“, „Кремиковски металург“, „Септемврийска победа“, в сборниците „Китка“ и „Вит“. Негови творби за деца са представяни в телевизионни и радиопредавания. Автор е на книгите за деца „Защо плачат враните“, изд. „Български художник“, 1969 г., и „Петленцето на кантонера“, изд. „Народна младеж“, 1973 г.

Стихосбирката „Врабчо Джуджето” е разделена на три части – „Самохвалко”, „Облачето скитало” и „Чудили се капките”. Общо 62 стихотворения и множество цветни илюстрации, дело на художничката Моника Куманска. На 108-те страници на книгата се намират и детски залъгалки, и по някоя и друга гатанка. Чувствата, които будят стихотворенията варират от носталгия и умиление до искрен смях на глас. И ако не вярвате, ето едно кратичко, но изключително забавно стихотворение, при това – в крак с времето!

БАЩИНА ЗАКАНА

-Брей, за двойките жестоко

аз сина си ще накажа –

ще го пратя на морето

жив да изгори на плажа!

„Врабчо Джуджето” се чете леко, приятно и с голямо удоволствие и спокойно става дори за наизустяване от деца от детската градина, в предучилищна група или пък началните класове. Но част от съдържанието й може би ще се хареса дори още повече на майките и татковците, на бабите и дядовците, и изобщо на онези, които милеят за едно по-невинно време, прекарано в игри по речни брегове и горски поляни.

Още за книгата: http://sibi.bg/%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%87%D0%BE-%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%BE

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s